Определиха кой е най-вредният подсладител

Съдържа се в шоколади, бисквити и газирани напитки

Определиха кой е най-вредният подсладител

Фруктозата, която се добавя в шоколадите, бисквитите и газираните напитки, е най-вредният подсладител, установиха испански учени, информира manager.bg.


Когато се съдържа естествено в плодовете и зеленчуците, фруктозата се неутрализира. Когато бъде добавена изкуствено към други храни и напитки обаче, фруктозата увеличава риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и инсулт.


Учените от университета на Барселона извършиха изследването си с плъхове с два различни видове проста захар. Те установиха, че животните получавали вода с фруктоза, напълнявали повече, от тези пили вода с глюкоза - естествената кръвна захар, пише Дейли мейл. Плъховете от първата група имали повече проблеми с метаболизма, кръвоносната система, черните им дробове се омазнили, проявили склонност към затлъстяване.


Това е поредното изследване, което установява колко вредни са газираните напитки, бисквитите, сладките и бонбоните. То показва също, че и други фактори, освен калориите, допринасят за пълнеенето.


Препоръките за здравословно хранене са възрастните да не надхвърлят 30 гр захар дневно, а децата 19-24 гр в зависимост от възрастта.


Четете още:

Разкриха плодовете и зеленчуците, от които се пълнее

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата