Учени анализираха бира на 100 години в Чехия

Напитката била много добре запазена

Снимка Dailymail

Снимка Dailymail

Чешки учени анализираха светла бира на 100 години, открита при ремонт на пивоварна, и успяха да опишат оригиналните характеристики, съобщи в. "Дейли мейл", цитират от БНТ.


Бирата е била много добре запазена и учените дори са я опитали. Вкусът ѝ освен плодов е бил и кисел. Той обаче бил съвсем приемлив. "Беше лека, мътна, с интензивен послевкус на сяра и фекалии" - пишат учените. Химическият анализ е разкрил оригиналния състав, съдържанието на алкохола, цвета, общата киселинност.

 

Учените от института по пивоварство в Прага са използвали метода високоефективната течна хроматография, както и други техники. Те са направили и ДНК анализ, за да идентифицират евентуални налични организми.

 

Старата бира съдържа повече алкохол и не е толкова горчива, колкото сегашната. Тя има и повече желязо, мед, манган и цинк. Произведена е от пивоварната в Залиниче, където е съхранявана в голям студен склад. Бутилките са от тъмно стъкло.

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата