Прекомерната консумация на основните наситени мастни киселини увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и те трябва да се заменят с ненаситени мазнини, пълнозърнести въглехидрати или растителни протеини, като част от ефективен превантивен подход. Това съветва обстойно проучване на изследователи от Харвардски университет.
Проучванията посочват, че по-високият прием на основни наситени мастни киселини като тези, намиращи се в твърдите сирена, пълномасленото мляко, маслото, говеждото месо, шоколада и палмовото масло, е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.
Ненаситените или т.нар. „есенциални“ (незаменими) мазнини следва да бъдат част от всекидневното меню, като добро количество омега 3 и омега 6 може да бъде открито в някои растителни масла (рапично олио, ленено масло), продуктите за мазане (базирани на растителни масла, например новото поколение трапезни маргарини), семена, ядки и мазни риби.
„Традиционно ние консумираме повече продукти, богати на наситени мазнини, и приемаме по-малко количество плодове и зеленчуци, фибри и риба.
Тези наши хранителни навици са сред основните фактори за сърдечно-съдовите заболявания, които са на първо място като причина за смърт. Замяната на наситените мастни киселини с поли- и мононенаситени такива е в съответствие и с националните препоръки за хранене, които ние като професионалисти сме разработили за подобряване на здравния статус на българите. Намаленият енергиен прием на наситени мазнини в полза на растителни мазнини води до по-балансиран и здравословен хранителен режим“, коментира проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика.
Заместването на 1% от дневния енергиен прием от комбинираната група на тези основни наситени мастни киселини с еквивалентна енергия от полиненаситени, мононенаситени мазнини, пълнозърнести въглехидрати или растителни протеини намалява риска от коронарно сърдечно заболяване с 6 - 8%.
Резултатите от проучването показват, че най-често консумираните основни наситени мастни киселини са лауринова киселина, миристинова киселина, палмитинова киселина и стеаринова киселина, които най-често се откриват в твърдите сирена, млякото, говеждото месо, и които отговарят за около 9-10% от общия енергиен прием на участниците в изследването. Всяка една от тези наситени мастни киселини е асоциирана с повишен риск от коронарни сърдечни заболявания.
Според изследователите е важно да се фокусираме върху цялостната здравословна диета отколкото върху отделни хранителни съставки, защото хранителните модели могат да бъдат по-съвместими с това как хората приемат хранителните вещества, и тези модели могат да предскажат риск от сърдечни заболявания.
Те обясняват, че фокусирането върху наситените мастни киселини може да доведе до диета, която постига една цел - ниско съдържание на наситени мазнини, но не успява да посрещне друга, свързана с висок прием на рафинирани въглехидрати.
Puls.bg
Коментари