9 причини да хапвате по-често цвекло

То има свойството да забавя цялостно стареещите процеси в тялото

9 причини да хапвате по-често цвекло

Понижава риска от деменция и болестта на Алцхаймер

Червеното цвекло съдържа хранителни вещества, които подхранват мозъчната тъкан и подобряват показателите на мозъчната дейност. Това го прави полезно в борбата с ранното възникване на дегенеративни заболявания на нервната система, включително деменция и болест на Алцхаймер.

 

Подсилва стените на кръвоносните съдове

Цвеклото е полезно за съдовете и най-вече капилярите, които са малки и с крехки стени. Комплексът от витамини В и антиоксиданти в цвеклото помага за укрепване на тези стени и предотвратява лесното им спукване. Това от друга страна помага и за по-качественото подхранване на мозъка с кислород и хранителни вещества. 

 

Ускорява регенерирането и синтеза на клетки

Цвеклото ви прави не просто по-млади. То има свойството да забавя цялостно стареещите процеси в тялото благодарение на фолатите в него. 

 

Бори се с оксидативния стрес

Свободните радикали причиняват оксидативен стрес, съсипващ здравето на клетките, предизвикващ стареене, злокачествени изменения, различни хронични заболявания. Червеното цвекло се бори с тези процеси благодарение на веществата в състава си, минералите, антиоксидантите и витамините.

 

Засилва метаболизма 

Цвеклото стимулира обмяната на веществата. Изследванията сочат, че пресният сок от червено цвекло оказва положителен ефект върху метаболизма. 

 

Заздравява костите

В цвеклото се съдържат големи количества магнезий и калций. Тези два минерала са важни за здравината на костите, както и изграждането на костно вещество. В цвеклото има още естествена фолиева киселина (витамин В9) и калий, които допринасят за изграждане на костното вещество. 

 

Извежда токсините от тялото

Червеният пигмент беталаин, на който цвеклото дължи цвета си, е изключително полезен в извеждането на токсините от организма. Той ускорява процеса на детоксикация, премахва тежките метали от организма и предпазва от развитие на паразити в тялото, особено в червата. 

 

Подобрява храносмилането 

В цвеклото се съдържат големи количества фибри, които стимулират храносмилането и правилната обработка на хранителните вещества. 


 

Намалява риска от рак

Мощните антиоксиданти в цвеклото потискат влиянието на свободните радикали и предпазват от рак. Те блокират образуването и растежа на ракови клетки и намаляват общия риск от възникване на рак. 

 Източник: az-jenata.bg

 

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата