Наближава един от най-светлите християнски празници – Великден! По традиция на празничната трапеза в този ден задължително присъстват боядисани великденски яйца и козунак. А какво по-приятно за един празник е домът да заухае на прясно изпечени козунаци. Ухание, което се свързва само с Великден и носи усещане за дом, уют, традиции…
Ще ви представим класическа рецепта за козунак на конци, козуначено руло и нетрадиционни, но традиционно вкусни козуначени мъфини с локум!
Ето необходимите продукти за направата на вкусен, хрупкав козунак:
Козунак на конци
Необходими продукти:
1 кг брашно
6 яйца
200 г масло или 1:1 масло и олио
200 г захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 лимон или есенция
1 с.л. ром
бадеми за украса
1/3 ч.ч. стафиди
щипка сол
1 белтък
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в дълбок съд. Отделно с миксер много добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля и в него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното.
В дълбокия съд пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес и млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва. Вече готово, то се поставя на поръсена с брашно повърхност.
Тестото се разстила с ръце и се намазва с предварително разтопеното масло. Завиват се краищата към центъра като плик, след което отново се разстила. Процедурата се повтаря, докато свърши цялото масло. Ако тестото започне да залепва за плота, се поръсва с брашно. Целта е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Готовото омесено тесто се слага в по-голям съд и се оставя на топло, за да втаса. Когато уголеми своя обем двойно, се пристъпва към оформяне на козунаците.
Формата за печене се намазва с масло, поръсва се с брашно и в нея се поставят готовите оформени, според желанието на всеки, козунаци. Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или орехи, намазват се с разбит белтък, наръсват се със захар или сусам и се пекат, като се поставят в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Темата за Великден е обширна и след като ви представихме рецептата за козунак, идва ред и на вкусно козуначено руло. Ето необходимите продукти:
Козуначено руло
Необходими продукти:
250 мл прясно мляко
3 яйца със стайна температура
30 г мая за хляб
9 с.л. захар
150 мл олио
настърганата кора на един едър лимон или 2 прахчета ванилия
брашно около 800 г
щипка сол
От тази смес се правят две рула. Плънката може да бъде от мармалад или конфитюр, смлени орехи, захар и сушени плодове, като стафиди, боровинки, ситно нарязани кайсии и фурми или какао.
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се затопля със захарта до нейното разтваряне. Не бива да е горещо. Добавят се олиото, маята, трите разбити яйца и лимоновата кора или ванилията.
Брашното се пресява, в него се прави кладенче и се поръсва със солта, млечно-яйчената смес се изсипва в него и се замесва меко нелепнещо тесто. Готовото тесто се поставя в по-голям намаслен съд и се оставя на топло да втаса, докато утрои обема си. Това се случва за около час до два, зависи от топлината в помещението. Когато тестото е втасало, се премесва отново и може да се раздели на две по-малки рула.
Разстила се на лист, намазва се с плънка по ваше желание и се навива на руло. След това леко се усуква и се поставя в съда за печене. Оставя се да втаса около 15-20 минути, намазва се с белтък, поръсва се със захар и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна. Времето за печене е около 40 минути.
Колкото и много да обичаме класическите вкусове и форми, понякога е необходима свежа промяна! Такава могат да бъдат например козуначените мъфини, които носят вкуса и аромата на класически козунак, но в нова, много симпатична форма. Освен миниформата козуначените мъфини имат и още един много, много голям плюс - те са много по-лесни за изпълнение от козунака.
Козуначени мъфини с локум
Необходими продукти:
450 г брашно
3 яйца
1 ч.ч. захар
125 г краве масло
7 г суха мая
7 с.л. прясно мляко
1 с.л. ром
100 г локум
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за козуначени мъфини с локум e приготвянето на квас за тестото, подобно на всички рецепти за козунак. Загрява се млякото, но без да се сгорещява, след което към него се добавят 2 супени лъжици от брашното, 2 супени лъжици от захарта и приготвената мая. Разбърква се добре и се оставя за около 10 минути, докато сместа шупне.
Брашното се пресява и се разбърква в купа заедно със захарта. Маслото се разтопява на водна баня. Разбиват се отделно и яйцата. След като сместа с маята е шупнала, се прави малко кладенче в брашното, изсипват се разбитите яйца, сместа с маята, рома и разтопеното масло и се омесва тесто. Тестото трябва да бъде меко и еластично. След като е добре размесено, се оставя да втаса за около 20 минути.
След 20 минути тестото се премесва и към него се добавя нарязаният на ситно локум. Готовото тесто се покрива с кърпа и се оставя да втасва на топло за около 90 минути.
Подготвят се формите за мъфини, като във всяко гнездо се слага по една хартиена кошничка за мъфини. Правят се малки топчета с големината на череша и се поставят по три във всяко гнездо на формата за мъфини. Ако не се ползват хартийки за мъфини, а се пече директно във формата, всяко топче се топва в разтопено масло, преди да бъде поставено във формата. Козуначените мъфини се поръсват със захар и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути или докато придобият апетитен златист цвят.
Добър апетит!
Коментари