IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Живот
19:15 | 28 октомври 2014
Обновен: 13:22 | 16 април 2024

Петте най-добри държави за живеене

Кои са 5-те най-добри държави за живот? На този въпрос отговаря класацията на 24/7 Wall St.

По материала работи: Борис Проданов
Норвегия е №1 по стандарт на живот.

Кои са 5-те най-добри държави за живот? На този въпрос отговаря класацията на 24/7 Wall St., която се базира на индекса на човешкото развитие на ООН. Докладът на ООН разглежда човешкия прогрес в три основни фактора – дълъг и здравословен живот, образование и добър стандарт на живот. На първо място по тези показатели е Норвегия. Един от факторите, които оказват влияние на човешкия прогрес, е финансовото състояние на държавите. В развитите държави БВП на глава от населението е високо. Образованието също оказва голямо значение. При всички, с изключение на една от най-развитите държави в света, гражданите прекарват повече от 12 години в учене, а при най-малко развитите им се събира по-малко от 4 години.


На дъното на класацията като най-лоши държави за живеене са Нигер, Демократична република Конго, Централна африканска република, Чад, Сиера Леоне, Еритрея, Буркина Фасо, Бурунди, Гвинея и Мозамбик.


А това е топ 5 на държавите с най-добър живот:
5. САЩ. Брутен БВП на глава от населението: 52 308 долара. Средна продължителност на живота: 78,9 г. Средно прекарани години в обучение: 16,5 г. САЩ имат най-голямата икономика в света с БВП от 16 трлн. долара за 2012 г. 


4. Холандия. Брутен БВП на глава от населението: 42 397 долара. Средна продължителност на живота: 81 г. Средно прекарани години в обучение: 17,9 г. Миналата година 37,8% от депутатите са жени, което е доста над данните за САЩ, например, където жените в Конгреса са 18,2%.


3. Швейцария. Брутен БВП на глава от населението: 53 762 долара. Средна продължителност на живота: 82,6 г. Средно прекарани години в обучение: 15,7 г. Швейцария е известна със своята политическа и икономическа стабилност. Страната е на 3-о място по продължителност на живота. Не е лесно обаче да се преместите там. Страната не е част от ЕС и наскоро въведе квоти за контрол на имиграцията. 


2. Австралия. Брутен БВП на глава от населението: 41 524 долара. Средна продължителност на живота: 82,5 г. Средно прекарани години в обучение: 19,9 г. Страната има едно от най-ниските нива на безработица в света – 5,2%. 


1. Норвегия. Брутен БВП на глава от населението: 63 909 долара. Средна продължителност на живота: 81,5 г. Средно прекарани години в обучение: 17,6 г. Приходите от петрол са важни за икономиката на страната и съставляват най-важна част от износа й. 100% от гражданите на пенсионна възраст получават пенсия.

Коментари

Новини Варна