IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Живот
17:47 | 19 юни 2015
Обновен: 05:43 | 29 април 2024

Ученици и студенти сториха спагетени кули в състезание на ВСУ

Бургазлии сътвориха най-високата и най-стабилна „сграда“

По материала работи: Деян Михайлов
Ученици и студенти сториха спагетени кули в състезание на ВСУ


13 отбора от Варна, Шумен, Бургас, Пловдив и Перник взеха участие в първото състезание за креативност Варна Спагети тауър за ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия. Надпреварата бе организирана от ръководството на катедрата  „Строителство на сгради и съоръжения“ към Архитектурният факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“.


Отборите, състоящи се от 3 ученици и един студент, имаха на разположение 90 минути за да построят своите кули от спагети. За целта те разполагаха с 100 грама спагети, 50 грама мини маршмалоус и оцветяващ спрей. За да достигнат до оценяване тимовете трябваше да направят кули високи поне 40 сантиметра, да запазят своята устойчивост поне 30 минути и издържат на „земетръс“.


Част от отборите не успяха да се справят с предизвикателството, защото не прецениха температурната устойчивост на маршмалоус и кулите им рухнаха секунди преди да бъдат оценени от журито. В него бяха поканени главният архитект на Община Варна арх. Виктор Бузев, инж. Христо Димитров – председател на ОП на КСБ-Варна, инж. Светлана Николчева – председател на секция „Строителни конструкции“ към КИИП Варна, Марица Гърдева представител на информационна агенция „Черно море“, проф. д-р. Инж. Стефан Терзиев – декан на Архитектурният факултет и доц. д-р инж. Милена Кичекова – ръководител на катедра „ССС“.


Журитo бе впечатлено от някои идеи, които бяха приложени на практика от младите архитекти. Все пак първо място бе за отбор „Бургас 3“, чиято кула освен че бе най-висока отговаряше на всички критерии – конструктивно решение, стабилност, атрактивност, креативност и икономичност. Второ място бе присъдено на „Шумен 2“, а трето на „Пловдив 2“. Специалната награда на Камарата на строителите – Варна, бе връчена на „Бургас 2“. Тяхната спагетена кула беше най-стабилната, като дори не бе съборена от допънително натоварване. Призът на КИИП-Варна бе връчен на „Бургас 1“, за най-атрактивна кула.


Организаторите отчетоха отборите, като цяло са се справили отлично с поставените им задачи. Предвижда се да им още подобни форуми и състезания, като задачата за следващия път ще бъдат направата на мостове.

 

Коментари

Новини Варна