Варна 17°
fallback
Живот
19:35 | 27 април 2015
Обновен: 05:43 | 29 април 2024

Краставицата подпомага мозъка и спира рака!

Консумацията е препоръчителна през цялата година

По материала работи: Борис Проданов

Почти цялото съдържание на краставицата е водно – 95%, което означава, че консумацията й е чудесен начин за хидратиране на организма в по-горещите дни. 

Консумацията на краставица е препоръчителна през цялата година, тъй като в нея се съдържат и редица полезни вещества. Сред тях са витамините K, B и C, както и минерали като калий, мед и манган. Важно е да се отбележи, че краставиците съдържат и уникални полифеноли и други съединения, които могат да понижават риска от хронични заболявания и др. 

Ето и още няколко причини за редовна консумация на освежаващия зеленчук.

Защитава мозъка Краставиците съдържат флавонола физетин, който има противовъзпалителни свойства и за който се знае, че има важна роля по отношение на здравето на мозъка.  Физетинът подобрява паметта и защитава нервните клетки от уврежданията, свързани с възрастта. В данните от лабораторни изследвания се посочва, че той може да предотврати прогресивното увреждане на паметта, както и когнитивните способности при болест на Алцхаймер.

Намалява риска от развитие на рак Краставиците съдържат полифенолите лигнани, които могат да понижат риска от развитие на няколко вида злокачествени заболявания, включително на гърдата, яйчниците, матката и простатата.  Растението е богато още и на фитонутриенти, които също притежават противоракови свойства. 

Редуцира възпалението Консумацията на краставици спомага за „охлаждане“ на възпалителния отговор в организма. Учени откриват, че екстракт, който се съдържа в растението, помага за намаляване на възпаленията, като потиска определени ензими, които го провокират, включително циклооксигеназа 2.

dnes.bg

 

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback