IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
19:12 | 1 декември 2014
Обновен: 21:53 | 25 април 2024

1,84 млрд. лв. ще струва довършването на магистрала „Хемус”

Цялостното довършване на магистрала „Хемус” ще струва около 1,84 млрд. лв., обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова

По материала работи: Юлиян Атанасов
1,84 млрд. лв. ще струва  довършването на магистрала „Хемус”

 

Цялостното довършване на магистрала „Хемус” ще струва около 1,84 млрд. лв., обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на форум, организиран от Камарата на строителите в България. Необходимите средства за 60-километровия участък от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, чието строителство може да започне през лятото на следващата година, е 520 млн. лв. Индикативната стойност на следващия участък до Велико Търново е 529 млн. лв., а на лотовете до Белокопитово - 790 млн. лв. При наличие на средства в бюджета за тези отсечки може да бъдат обявени търгове за проектиране през 2015 г.
Магистрала „Хемус” заедно с тунела под Шипка са посочени като резервни проекти за финансиране по Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура“.
„Ако се постигне спестяване на средства от строителството на магистрала „Струма“, която е приоритетен проект за програмата, те ще бъдат насочени към „Хемус“ , заяви Павлова и уточни, че на този етап се търсят резерви и други източници на финансиране.
Предишното правителство е спряло всякакви плащания за строежа на аутобана в отсечката Шумен - Белокопитово.  „Въпреки че през март  2013 г. бяхме оставили постановление на Министерския съвет за разплащане с изпълнителя, парите са били отклонени и сега ние ще осигурим 40 млн. лв. за разплащане“, добави още Павлова. Тя обеща нови 120 км  магистрали, 44 км нови първокласни шосета и 300 км рехабилитирани пътища от  първи, втори и трети клас  през  2015 г.

 

Коментари

Новини Варна