IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
14:22 | 18 септември 2015
Обновен: 22:45 | 28 април 2024

Уникална за Балканите реанимация откриха в МБАЛ “Св. Анна” (СНИМКИ)

Център за парентерално хранене ще връща към живот пациенти с рядък синдром

По материала работи: Борис Проданов
Уникална за Балканите реанимация откриха в МБАЛ “Св. Анна” (СНИМКИ)

Кметът на Варна Иван Портних и изпълнителният директор на МБАЛ “Св. Анна” д-р Гален Шиваров прерязаха лентата на уникално за Балканския полуостров реанимационно отделение. В ремонта са инвестирани над 450 000 лв. - собствени средства на болницата. Това 9-ото изцяло ремонтирано и обновено отделение в МБАЛ "Св. Анна" в последните години в изпълнение на програмата за модернизирането на спешната варненска болница, стартирано от народния представител д-р Красимир Петров, който също присъства на церемонията. Тържествен водосвет отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

В рамките на обновената реанимация отвори врати и първият на Балканския полуостров Център за парентерално хранене, организиран и изпълнен по световните стандарти. Шефът на отделението д-р Валентин Власаков коментира за Медийна група “Черно море”, че сградата не е била обновявана повече от 25 г. Той ръководи екип от около 75 души, които могат да спасят живота на 14 пациенти едновременно. Годишно реанимолозите лекуват близо 900 тежко пострадали, които са на територията на цялата варненска област. Затова на реанимацията в МБАЛ “Св. Анна” викат още “Варненският Пирогов”.

Д-р Валентин Власаков е син на д-р Власаки Власаков – основателя на анестезиологията във Варна.

Центърът за парентерално хранене действително е уникален за полуострова, защото в него могат да се лекуват пациенти с т.нар. “синдром на късото черво”. За България има минимум 50 пациенти, които трудно могат да оцелеят без чудесата на съвременната медицина. В Центъра те получават всички жизненонеобходими вещества венозно и се научават сами да се хранят по този начин. Често процесът стига и до излекуване и болните започват за се хранят по естествен път.

Все още парентералното хранене не е по НЗОК, но от болницата се надяват на субсидия, защото така се спасяват хора. Д-р Власаков каза, че на Запад това е метод, който се практикува дори от работещи хора - вечер си пускат системата за хранене, а сутринта отиват в офиса.

"Благодаря на ръководството на болницата, че в сложната икономическа ситуация намери ресурс, с който обнови едно от жизненоважните отделения! Длъжници сме на здравеопазването, но полагаме усилия да бъдем полезни. Знаете, че статутът на здравното заведение е с мажоритарен държавен дял, но вече сме водили разговори с управленския екип на болницата, затова се ангажирам през следващата година да осигурим 2 млн. за обновяване на сградния фонд на МБАЛ“ Св. Анна“, каза кметът на Варна Иван Портних, цитиран от общинската пресслужба.

 

Текст и снимки Борис Проданов

Коментари

Новини Варна