IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
15:10 | 19 февруари 2017
Обновен: 06:04 | 3 май 2024

Събориха още една стара къща във Варна

Ще паднат и други, докато чакат наредба на Националния институт за недвижимо културно наследство

По материала работи: Юлиян Атанасов
Събориха още една стара къща във Варна

Изравниха със земята поредната стара къща с историческа стойност във Варна. Постройката на ул. „Цар Асен“ № 9 е била съборена въпреки въведената от кмета Иван Портних строителна забрана за имоти с културно-историческа стойност, която е в сила от 9 февруари тази година. Както и други сгради с историческо значение, така и тази дочака същата участ в почивен ден – в събота. Наскоро бе съборена, пак през уикенда и т.нар. Розова къща на ул. „Цар Петър“ 4, заради която бе въведена кметската забрана. Тогава главният архитект на града Виктор Бузев обясни, че от общината не са издавали строително разрешение за друг обект на нейното място, а на постъпилото искане за насочване на отпадъците и маршрут за извозването им не е даден отговор.

 

Къщата беше една от 250-те сгради във Варна, за които втора година общинската администрация чака да бъдат утвърдени като паметници от Националния институт за недвижимо културно наследство. Докато това не се случи, местната власт е с вързани ръце по отношение на опазването на уникатите. Нещо повече, кметската заповед дотогава може да се обжалва по съдебен ред. Още една къща, на метри от сградата на общината, може да изчезне скоро, предупреди Свилен Гавазов във Фейсбук групата „Стара Варна“. Тя се намира на ул. „Раковски“ 33 и е оставена да се саморазрушава от собствениците си, а за улесняване на процеса миналото лято са били изтръгнати и черчеветата на балкона и. Според запознати имотът е продаден, а новият собственик се готви да вдигне нова сграда на това място.

moreto.net

Четете още: По-евтина почивка на море при ранни записвания

Коментари

Новини Варна