IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
10:46 | 27 април 2017
Обновен: 04:51 | 17 април 2024

Национална конференция по литература, история и философия за 25-и път във Варна

Форумът на НГХНИ „Константин Преславски“ тази година е под наслов „Времето е в нас и ние сме във времето“

По материала работи: Пламен Янков
Национална конференция по литература, история и философия за 25-и път във Варна

За двадесет и пета поредна година в Концертната зала на НГХНИ „Константин Преславски“ на 28 април от 10:00 ч. ще се открие Национална конференция по литература, история и философия. Традиционно в нея вземат участие ученици от гимназията, учителите им, както и гости от страната. 

 

Темата на конференцията тази година е „Времето е в нас и ние сме във времето”. Амбицията на педагогическия екип е да провокира участниците в отделните конферентни секции: „Литература”, „История” и „Философия”, да анализират разбирането за ролята на лидера и неговото харизматично присъствие.

 

Гост-лектор на Конференцията ще бъде проф. Вихрен Бузов – заместник-декан на Философския университет във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Гости ще бъдат още проф. Сава Василев и Мая Ангелова от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, които в памет на поета Ивайло Иванов ще представят неговото творчество.

 

Голям интерес към секция „Философия” има и от страна на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в лицето на проф. Димитър Денков – декан на факултета, който ще председателства и журито, определящо най-добрите ученически философски творби в секцията.

 

Двадесет и петият пореден алманах на гимназията ще бъде представен същия ден в артсалон „Ракурси” от 18:00 ч. Той съдържа избрани произведения на ученици от гимназията: поезия, проза и преводи от старобългарски, старогръцки, латински езици, както и от съвременни чужди езици. В него е представено и творчеството на учениците от профил „Изобразително изкуство”. Съставители на сборника са Иван Овчаров и Ангел Дюлгеров, учители по български език и литература в гимназията. На срещата ще присъства варненската поетеса Елица Виденова.

Коментари

Новини Варна