IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:27 | 19 май 2017
Обновен: 18:41 | 6 април 2024

Общината и БАН ще си сътрудничат

Целта на подписания меморандум е да се създадат възможности за по-активна дейност между науката и местната власт

По материала работи: Борис Проданов
Общината и БАН ще си сътрудничат

Меморандум за сътрудничество между Община Варна и Българската академия на науките подписаха днес кметът Иван Портних и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Целта на документа е да се създадат  възможности за по-активна дейност между институтите на БАН и местната власт. „Много са примерите за добро сътрудничество с БАН - и по отношение на проектирането на охранителните канали в Аспарухово, и за Рибарското пристанище, което предстои да изградим в района. Това споразумение е стъпка напред в сътрудничеството с научните среди, включително и в развитието на Варна като Град на Знанието - на база на висшите учебни заведения и научно-изследователските институти в града, на общинската политика, която провеждаме“, каза кметът Иван Портних.

„Варна е изключително важен център, защото тук Българската академия на науките има няколко изключително важни звена - Центърът по хидро и аеродинамика, Институтът по метеорология и хидрология, Институтът по рибни ресурси, Институтът по океанология. Ние искаме да покажем на цяла България, че БАН е национална организация и гледа на регионите със специално внимание. Сигурен съм, че сътрудничеството с Варна ще бъде от голяма полза и за нас, защото науката и изследванията са двустранен процес – това, което идва от практиката мотивира нови изследвания“, каза акад. Ревалски. 

На церемонията присъстваха и главният координатор на Националната академична мрежа на БАН проф. Петър Петров, председателят на ВТИК инж. Иван Табаков, представители на фирми от региона и от академичните среди, съпричастни към дейността на регионалните центрове на БАН.  След подписване на документите за сътрудничество, председателят на БАН връчи грамоти с първа награда на ученици от Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ за отличното им представяне в сесията на Ученическия институт на БАН с проекта „Женската ченгенска носия като културен знак“. 

Коментари

Новини Варна