IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
17:20 | 13 юни 2017
Обновен: 20:01 | 25 април 2024

Утре обявяват свободните места за първокласниците след второ класиране във Варна

90% от първокласниците и 80% от децата в детски градини са записани по първо желание

По материала работи: Слав Велев
Утре обявяват свободните места за първокласниците след второ класиране във Варна

До 17,30 часа утре ще бъдат обявени останалите незаети места за първокласници за училищата на територията на област Варна. Незаписани след първо класиране останаха едва 323 деца, които се състезаваха за 723 места на второ класиране. Свободните бройки трябва да бъдат запълвани до 15 септември. След това от общинската администрация ще преценят къде да дофинансират маломерни паралелки. Обикновено това се прави за по-отдалечени райони, за да се гарантира действително най-голяма близост на училището до местоживеенето на детето. „Прецедентът на първо класиране по първо желание да бъдат записани 90% от децата е значителен за град като Варна. Това показва, че системата за електронен прием, която беше въведена задължително за всички училища, от тази година функционира добре. Установихме къде са пропуските и ще се постараем да бъдат отстранени за следващата кампания“, каза в предаването на телевизия „Черно море“ - „Европейска Варна“, директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. 


Тя подчерта, че основната амбиция пред заетите в сферата на образованието е 100% от децата във Варна да бъдат обхванати в първи клас. „Директори и учители предприеха мащабна кампания в кварталите “Владиславово” и “Аспарухово”, в райони, където е концентрирано население, което обичайно не пуска децата си на училище. Използвахме услугите и на медиатори от общността. Имаме значителни успехи в тази насока. Остава ни да издирим около 50 деца, за които към момента съседите или не са чували, или казват, че живеят в чужбина“, обясни Лилия Христова. 


„До 15 септември трябва да запишем всички деца в първи клас. Ще съдействаме на родители, които не са разбрали, че има електронен прием, защото има и такива“, каза още Лилия Христова. 


Около 80% от децата, които трябва да започнат да посещават детска градина, също вече са записани по първо желание на родителите. 1802 са приетите деца към този момент, а останалите свободни места са около 400. 373-те бройки за яслени групи към детските градини вече са запълнени. 


Полина Петрова, Татяна Кисьова
 

Коментари

Новини Варна