IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
14:20 | 22 октомври 2014
Обновен: 02:27 | 25 април 2024

274 преподаватели взеха допълнителна квалификация във ВСУ

Студентите във ВСУ получават познания максимално близки до изискванията на работодателите

По материала работи: Златина Добрева
В университета има 40 квалифицирани и сертифицирани преподаватели, които могат да обучават на английски език. Снимка Пламен Гутинов

Общо 274 преподаватели от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ преминаха през обучение за допълнителна квалификация и кариерно израстване. Това съобщиха днес от ръководството на висшето учебно заведение.
Обучението е било част от проект, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.
Проблемът за кариерното израстване и квалификацията е най-съществената част от реформата във висшето образование. От квалификацията зависи и качеството на образователния процес, каза ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. д-р Анна Недялкова.
Част от преподавателите са изкарали курсове за усъвършенстване на знанията и уменията си в информационните технологии. Други са минали курсове по специализиран английски език в съответната научна област. Имало е и курсове, свързани с прилагане на съвременните образователни стратегии и технологии, и методика на академичното преподаване.
Проектът е стартирал на 24 април 2013 г. и приключва на 24 октомври тази година. Общата му стойност е 122 227 лева, стана ясно още днес.
Вече имаме 40 квалифицирани и сертифицирани преподаватели, които могат да преподават на английски език, каза ръководителят на Департамент „Чуждоезиково обучение“ във ВСУ доц. Галина Шамонина. Тя разкри още, че са проведени 12 чуждоезикови курса сред преподавателите. 7 от обученията са били на високи езикови нива. Чуждият език непрекъснато трябва да се усъвършенства, препоръча доц. Шамонина.
Система „Дигитална компетентност“, част от обучението на преподавателите, ще бъде качена на сайта на ВСУ и в продължение на 2 месеца ще е публично достъпна за всички желаещи, съобщи ръководителят на катедра „Информатика“ към ВУЗ-а доц. Галина Момчева.
От висшето училище се похвалиха, че представители на бизнеса са участвали във формирането на учебните им програми, така че студентите да получат познания, максимално близки до изискванията на работодателите.
Дидо Пенев
 

 

Коментари

Новини Варна