IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:44 | 22 октомври 2014
Обновен: 12:48 | 21 април 2024

Варна си иска от държавата туристическите обекти

Община Варна ще поиска от Министерството на културата недвижими имоти – публична държавна собственост, за безвъмездно управление

По материала работи: Златина Добрева
Аладжа манастир е един от обектите, които община Варна ще поиска от държавата.

Община Варна ще поиска от Министерството на културата недвижими имоти – публична държавна собственост, за безвъмездно управление. Става дума за няколко значими туристически обекта. Това гласува на свое заседание постоянната комисия по култура и духовно развитие. Обектите са Аладжа манастир, Римските терми на Одесос, Римската баня, Епископската базилика на Одесос, раннобългарският манастир в местността Караач теке и Енеолитният некропол. Всички те са актувани като публична държавна собственост и по тази причина Регионалният исторически музей – Варна, респективно Община Варна, не могат да кандидатстват по европейски проекти.
„Проблемът е от доста години. Според новия закон за културното наследство общините могат да поискат от Министерството на културата исторически обекти за управление. Така става много по-лесно да кандидатстваме по европроекти и да имаме сериозни инвестиционни намерения. В противен случай бенефициент на евентуални европари трябва да бъде собственикът – Министерството на културата, а това прави процедурата много дълга и сложна. Някои общини вече си получиха туристичеки обекти – Велико Търново, София“, мотивира предложението директорът на РИМ – Варна, Валентин Плетньов.
Според него искането на общината трябва да е обектите да бъдат отдадени за управление за срок от 10 г., тъй като 5 г. е твърде кратко време за реализация на проекти. Ако Министерството на културата одобри искането, бенефициент при спечелване на евентуални европроекти става община Варна.
Комисията по култура и духовно развитие даде положително становище на предложението и го отправи към комисията по собственост и стопанство.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна