IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
10:08 | 7 юли 2017
Обновен: 13:49 | 15 април 2024

Днес изтича срокът за записване след второ класиране в гимназиите

695 са учениците, които са подали заявление

По материала работи: Слав Велев
Венцеслава Генова - началник на РУО - Варна

Днес изтича срокът за записване на приетите на второ класиране във варненските гимназии. 695 са учениците, които са подали заявление за участие. Общо около 700 са свободните места в гимназиите за второ класиране. За 533 от тях не е имало кандидат на първо. 2425 са записаните след първо класиране кандидат-гимназисти. 150 не са се записали, нито са подали заявления за участие във второ класиране. Вероятната причина е, че са приети в учебно заведение в друг регион, отбеляза пред вестник „Черно море“, началникът на РУО – Варна, Венцеслава Генова.


На 10 юли ще стане ясно колко са свободните места за трето класиране. Заявления за участие в него ще се подават до 13 юли. Учениците ще подреждат желанията си според останалите свободни места. Резултатите ще бъдат обявени на 17 юли, а записването ще е до 19-и. 


Ако и след трето класиране останат незаети места, ще бъдат обявени на 21 юли. Те ще се попълват по ред и условия, обявени от директора на всяко училище. 


„Държавният план-прием за новата учебна година е балансиран, заяви Венцеслава Генова. - Целта ни беше да заложим толкова места, че за всяко едно дете да има място в осми клас. Те са под 16 години и подлежат на задължително образование. След това вече започва да действа конкурентният принцип и децата се състезават за местата, които най-силно желаят. Всеки си има индивидуални предпочитания, но високият бал на кандидатстващите показва, че да си знаещ и можещ, вече е мода сред подрастващите. Много ми се иска да е така!“, допълни Венцеслава Генова. 


„И тази година се запазва тенденцията езиковите гимназии да са предпочитани от децата, които искат да се развиват в хуманитарната сфера, а математиците предпочитат МГ „Д-р Петър Берон“. Обнадеждаващо е, че тази година след първи етап паралелките в професионалните гимназии бяха запълнени с класирани ученици и не се наложи да говорим за закриване или сливане. Това е индикация, че професионалното образование възвръща своя рейтинг в очите на деца и родители. Предложените паралелки бяха съобразени с актуалните професии и съвременните изисквания на пазара на труда. Другата положителна тенденция е, че 90% от завършващите седми клас са кандидатствали, за да продължат обучението си. Тези, които не са подали заявления, или са заминали за чужбина със семействата си, или са ученици в Спортното или Музикалното училище и директно продължават образованието си в тези професионални училища и след седми клас. Друга част от неподалите заявления са такива, които трябва да се явят на поправителни изпити. Те имат право да се включат на трето класиране, ако успешно са издържали поправката“ – каза още началникът на Регионалното управление по образованието във Варна. 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна