IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
16:12 | 7 юли 2017
Обновен: 14:51 | 10 май 2024

Д-р Мая Рашева: Ежедневие е да се нагрубяват лекари!

Екипите от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна се включиха в националната символична акция, с която казаха "Не на насилието!"

По материала работи: Слав Велев
Д-р Мая Рашева: Ежедневие е да се нагрубяват лекари!

Лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна се включиха в националния символичен протест, който има за цел да каже „Не на насилието!“. Акцията е в подкрепа на д-р Албена Гагова от столичната болница „Шейново”, която беше пребита от баща на новородено дете. Инициативата е на Българския лекарски съюз. Протестът на медиците беше символичен, тъй като няма как да изоставят работните си места, но те през целия ден днес носят сини лентички с посланието „Не на насилието!“. 


„Подкрепихме инициативата, защото искаме да обърнем внимание на цялото общество върху проблема. Искаме повече уважение и разбиране. Истината е, че е ежедневие да се нагрубяват лекари в България, въпреки че официално регистрираните случаи не са толкова много. Нечовешко е лекар да чуе от пациент, проявил агресия по негов адрес – „Вие си го заслужихте!“. Мъката и притеснението не са оправдание за подобно отношение и то няма да реши проблема – нито ще излекува пострадалия близък, нито ще облекчи достъпа до висококвалифицирана помощ. При такава агресия не се работи нормално!“, коментира пред информационна агенция „Черно море“ д-р Мая Рашева – директор на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна. 


Според нея поставянето на паник бутони в линейките не е решение. Спешните медици най-често са обект на агресия в домовете на пациентите. „Абсурдно е, че нападения вече се регистрират и в болниците, които до скоро се смятаха за защитена територия за лекарите“, допълни Мая Рашева. 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна