IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
19:01 | 9 юли 2017
Обновен: 14:34 | 7 май 2024

Над 200 варненци, страдащи от сънна апнея, влизат в рискова група

По-често страдат мъжете, отчита експерт

По материала работи: Слав Велев
Над 200 варненци, страдащи от сънна апнея, влизат в рискова група

Над 200 варненци,страдащи от сънна апнея, попадат в рискова група от развитие на усложнения.  Миналата година безплатно се изследваха над 400 души,  а само при 10 от тях не бе установен сериозен проблем. Това каза д-р Радослав Радев, специалист УНГ в МБАЛ  „Света Анна” - Варна , в сутрешния блок на тв „Черно море“.


Кампанията на болничното заведение се провежда за втора поредна година и по думите на д-р Радев графикът се запълва много динамично. 


Прегледите се извършват от 9 до 13 ч., като на ден през лабораторията могат да минат не повече от 4-ма души, обясни още д-р Радев. Желателни са предварителни записвания предвид огромния интерес от страна на варненци, каза още той.
Хъркането и  обструктивната сънна апнея  засягат както мъжете, така и жените, констатира експертът, но по-често мъжката част от населението е потърпевша, поясни специалистът. Страдащите през деня чувстват умора и сънливост, което може да доведе дори до инциденти, отбелязват експерти.


Д-р Радев подчерта, че спирането на дишането по време на сън  е много сериозен проблем и че повечето от изследваните хора, предварително информирани за болестта, са напълно наясно с редицата усложнения, които могат да настъпят, включително и с настъпването на внезапна смърт.


Сънната апнея прави по-трудна за лечение хипертонията, посочи още д-р Радев.


Профилактика и изследването са начините да бъдат избегнати сериозни последствия.


Сред основните причини за възникването на заболяването са алергии, изкривена носна преграда и др.


Тази година кампанията стартира от 3 юли и ще продължи до  30 ноември, като  жители на община Варна и прилежащите й населени места – Казашко, Каменар, Тополи, Звездица и Константиново, със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън ще имат безплатен достъп до акустична рино- и фарингометрия. Изследванията ще се извършват във функционалния кабинет от сертифицирани специалисти.


Черно море


Целия разговор в студиото на сутрешния блок на ТВ Черно море, вижте тук:
"Щрихи от утрото" (7.07.2017) - Как се лекува хъркането?
 

Четете още:
Изследват безплатно варненци за сънна апнея

 

Коментари

Новини Варна