IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
14:30 | 20 юли 2017
Обновен: 05:56 | 25 април 2024

Униформените – недоволни от липсата на диалог с управляващите

Служителите в системата започнаха серия от протести в цялата страна, а днес на улицата ще излязат варненските полицаи

По материала работи: Борис Проданов
Униформените – недоволни от липсата на диалог с управляващите

До момента развитие на нещата няма, заяви за тв „Черно море“ Красимир Костов, председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на МВР. Въпреки изявленията на министър Валентин Радев, че е имал срещи със синдикатите, тези думи не отговарят на истината. Синдикалната федерация на служителите на МВР беше принудена да прибегне до нотариална покана до министъра за провеждане на преговорите. Сега ще чакаме съдът да насрочи дата, в която ще го задължи да седне с нас на масата за преговори.

 

Относно изказването на Валентин Радев, че увеличение на заплатите може да има едва след Нова година, Красимир Костов заяви, че не са съгласни да чакат дотогава.

 

От осем години чакаме и сме толерантни. Осем години сме лъгани и ни е обяснявано как не сме приоритет на правителствата и дали заради плащане на дългове на „Цанков камък“, КТБ, а сега закупуването на изтребителите и фрегатите, ние винаги оставаме на заден план. Затова не вярваме на обещанията за увеличение на заплатите от догодина, а ги искаме от тази година, категоричен бе Костов.

 

По-високи възнаграждения на всички служители в системата с 15% до 20%, изменение на сега действащия закон и преговори за изцяло нов закон за МВР са трите искания, от които синдикатите на МВР няма да отстъпят.

 

Надяваме се исканията ни да бъдат чути. Готови сме и очакваме покана за преговори. След националния протест вече и законът ни задължава да влезем в такива. Ако не бъдем чути, ще продължим с регионалните протести до следващия национален, а от 5 януари догодина започваме да протестираме всеки ден. Компромис от наша страна не може да има, тъй като положението е доста нагнетено и достатъчно време бяхме притиснати в ъгъла, заяви Костов.

 

Протестът на полицаите е подкрепен от регионалната организация на КТ „Подкрепа“, синдиката на докерите, на Морска администрация, синдиката на Спешна помощ и на служителите на затворите в България.

 

На 25 юли е следващият протест в Добрич, на 27-и в Гоце Делчев, на 2 август в Ямбол, на 4-ти в Бургас.

 

 

Мариана Стойкова

Иван Барбов

 

 

 

Коментари

Новини Варна