IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
15:38 | 25 юли 2017
Обновен: 16:25 | 30 април 2024

Номинират шестима души за почетни граждани на Варна

Съветниците от две постоянни комисии отхвърлиха кандидатурите на други петима от предложените

По материала работи: Борис Проданов
Номинират шестима души за почетни граждани на Варна

Шест предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна" бяха одобрени на съвместно заседание на комисиите „Наука и образование“ и „Култура и духовно развитие“ към Общинския съвет. 

 

Голямото признание получават:
Проф. д.ик.н. Анна Недялкова  - президент на ВСУ „Черноризец Храбър“ – първият ректор на български университет, приет за пълноправен член на Клуба на ректорите в Европа.

 

Филип Киркоров - певец, композитор, актьор и продуцент, за неговата дейност, както и за безспорния му принос за популяризиране на Варна и България по света. 
 

Д-р Милен Врабевски - филантроп, ревностен родолюбец, благотворител и музикант, за приноса му в българската култура и образование.
 

Елица Янкова - състезателка по борба свободен стил в категория до 48 кг, за високи постижения в областта на свободната борба и заслуги в развитието на варненския спорт. 
 

Проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов - университетски преподавател, археолог медиевист и епиграф. Като изследовател на Средновековието проф. Попконстантинов има значим принос за Варна с проучванията си на два от най-големите средновековни манастира – край с. Равда, Провадийско, и Княжеския манастир във варненската местност Пчелина. 
 

Проф. д.т.н. инж. Асен Недев - преподавател, автор на учебници, ректор на Техническия университет – Варна, в периода 1991 – 1999 г., за принос в развитието на висшето образование и наука, както и за издигане на авторитета на Техническия университет във Варна.

 

Пет предложения за почетни граждани на Варна бяха отхвърлени. Диригентът проф. Милко Коларов, режисьорът Атанас Атанасов, IT специалистът инж. Драгомир Славов и бившият кмет на район „Приморски“ Пламен Градинаров не получиха необходимия брой гласове. Номинацията на Йосефат Шишков, свещеник, богослов, църковен възпитател, разстрелян през 1952 г., също не беше одобрена.

 

С почетен знак „За заслуги към Варна" – златен, ще бъдат удостоени: 
Народно читалище „Просвета – 1927“ в „Аспарухово“ за приноса му в интегрирането на общността от кв. “Аспарухово” и в развитието на самодейното и професионалното изкуство в района. 

 

Директорът на СУ „Климент Охридски“ Петко Петков за приноса му към варненското образование и просвета.
 

Доайенът на „малкия тенис“ Антон Радушев за приноса му в българския спорт и като изявен състезател по тенис на маса.
 

Дългогодишният изпълнителен директор и оперативен ръководител на Сдружението от спортни клубове „Черно море“

 

Бончо Бончев за приноса му във варненския спорт и за неговата обществена дейност.

 

Почетен знак „За заслуги към Варна" – сребърен, ще получат Христина Стоева – писател, поет и преводач, и Иван Иванов - зам.-председател на ОСК „ЖСК-Спартак“, решиха още съветниците.

 

Номинациите ще бъдат гласувани на заседание на Общинския съвет. По традиция званията и знаците се връчват на празника на Варна – 15 август.

 

„Почетен гражданин на Варна” е най-високото признание на обществеността на града. Званието се присъжда на български и чуждестранни граждани за техния изключителен принос и заслуги за развитието на общината.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

 

Коментари

Новини Варна