IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:23 | 26 юли 2017
Обновен: 16:01 | 24 април 2024

Музикант, номиниран за Грами, гостува на варненския джаз фест

Концерт ще има и световноизвестният руски изпълнител и музикант Сергей Манукян

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Концертът на тромбониста от Ню Йорк Конрад Хервинг, номиниран четири пъти за награди Грами, е един от акцентите в програмата на тазгодишното 26-о издание на варненския джаз фестивал. Той ще излезе пред публиката в морската столица на 28 юли, заедно с Антони Дончев – пиано, Георги Дончев – акустичен бас и Димитър Семов – барабани. Конрад Хервинг избиран три пъти за джаз тромбонист №1 в анкетата на джаз критиката. Записал е 24 албума като водещ изпълнител. Концертът на Конрад Хервинг е вторият в програмата на фестивала за 28 юли. Преди него на сцената ще излязат един от най-известните полски саксофонисти Адам Венд и неговото трио.


26-ото издание на международния джаз фестивал „Варненско лято“ се открива утре вечер и ще продължи до 29 юли. Концертите са в двора на Археологическия музей. Програмата ще започне по традиция с изява на млади български музиканти. Откриващият проект носи интересното название МЕTAФORMOZA. Групата е основана от тромпетиста Росен Захариев – Роко. Той е поканил млади български музиканти - Николай Данев – перкусия, Антони Рикев – бас и Мирослав Иванов – китара. И тримата са добре познати на родната сцена. Николай Данев и Антони Рикев основно имат съвместни участия с Белослава, а Миро Иванов е свирил с много от най-утвърдените изпълнители като Васил Найденов, Камелия Тодорова, Васил Петров и др. Във втория концерт за утре вечер на сцената в двора на Археологическия музей ще излязат Блейзин Квартет на Срджан Иванович. Музикантът от Босна и Херцеговина и Холандия ще свири заедно с колеги от България, Италия и Гърция. Българският представител в този интернационален проект е басистът Мишо Иванов. 


Третият ден на фестивала – 29 юли ще започне с изява на Петър Момчев квинтет, в който отново са поканени млади музиканти от родната сцена. Втората група, която ще се изяви в последния ден на феста е на Христо Йоцов. И в този проект отново са поканени за участие млади български изпълнители. „Признал съм на Христо Йоцов таланта през една или две години да открива нови талантливи български музиканти и включвайки ги в група да даде база за полета на бъдещата им кариера“, подчерта Анатолий Вапиров – създател на варненския джаз фест. „Любопитно е, че тази година Христо Йоцов е поканил и един испанец в групата си, който също е много талантлив – Арно Фарас. Той е женен за българка и живее в България, много добър саксофонист“, допълни Вапиров. 


„На 29 юли ще закрием фестивала с един фантастичен музикант и певец от Русия Сергей Манукян, който преди много години свири на един от първите джаз фестивали във Варна. Истински жест е към варненската публика да има удоволствието отново да слуша този уникален музикант. Той ще се представи с негова група – три от Русия“, обяви Анатолий Вапиров. 


Шест събития са включени в съпътстващата програма на фестивала. На 25 юли в Дома на архитекта беше открита изложба плакати на дизайнерката Мила Петкова – „Като по ноти“. На 28 юли от 17:30 часа, отново там ще има търг на автографи от колекцията на джазкритика Владимир Гаджев, събирани от началото на 60-те години на миналия век до наши дни. Тя е свързана с много спомени, включва и уникални фотографии. 


Две от събитията от съпътстващата програма ще са в курорта Златни пясъци. Тази вечер там концерт изнесе Блейзин Квартет, а на 30 юли ще се представи Сергей Манукян. Други две музикални изяви са предвидени за плажната алея във Варна. Едното е утре вечер – проектът Бразил Акустик на Митко Семов и Милен Кокушаров, а в събота ценители ще могат да се насладят на изпълненията на Дороти Такев и нейната група. 


Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна