IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
15:33 | 27 октомври 2014
Обновен: 20:06 | 17 април 2024

Българчета от Молдова, Украйна и Македония се срещнаха във Варна

Страната ни е привлекателна за младежите от диаспорите извън България

По материала работи: Деян Михайлов
Българчета от Молдова, Украйна и Македония се срещнаха във Варна

Българчета от Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини и Западните Родопи се срещнаха днес във Варна. Поводът бе поредният есенен семинар на фондация „Памет българска“ – „Силна национална идентичност, силна европейска идентичност“.
Децата усещат положителното ни отношение, с примерите, които им показваме, те разбират, че България е добър вариант за бъдещото им кариерно развитие тук, каза шефът на фондацията д-р Милен Врабевски.
Той е на мнение, че държавата трябва да провежда политика, с която да привличаме в родината си младите хора от диаспорите ни по света.
Ние знаем, че с моментното състояние на държавата е трудно тя да се рекламира като добро място, но това не означава, че трябва да се отказваме, категоричен е Милен Врабевски.
Според него мнозина от участниците в срещите изразяват желание да се приберат в България. Те се интересуват от развитие на собствен частен бизнес, съобщи д-р Врабевски. Други искат да изкарат висшето си образование в страната, защото го смятат за престижно.
В България има доста необработваема земя, така че е добър вариант някои от тези младежи с помощта на европейски средства да се занимават и със земеделие, каза д-р Врабевски.
Неговото впечатление е, че на 3-ия ден от срещите между младите българи „те започват да си говорят на чист български език“. После тези контакти се пренасят и в социалните мрежи, добави Врабевски. Учим тези българчета да живеят заедно, допълни шефът на фондацията.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна