IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:41 | 27 октомври 2014
Обновен: 04:07 | 20 май 2024

Бизнесът: Да престанем да си играем с часовника

Това според много бизнесмени обаче е отживелица. Ефективността на труда не се определя от това дали е светло или тъмно.

По материала работи: Деян Михайлов
Бизнесът: Да престанем да си играем с часовника

Трябва да престанем да си играем с часовника и да има едно време, а не зимно и лятно. Това каза пред вестник „Черно море“ председателят на Варненската търговско-индустриална камара Иван Табаков. Той бе помолен да коментира мнение на други бизнесмени, че вече не е необходимо да се минава към зимно часово време.
Мотивите да преминаваме от лятно към зимно часово време са свързани с пестено на енергия и преместване на трудовия процес в по-светлата част на деня.
Това според много бизнесмени обаче е отживелица. Ефективността на труда не се определя от това дали е светло или тъмно. Ние днес не работим по нивята или в цехове със свещи, твърди бизнесът.  
Не смятам, че смяната на времето оказва някакво отражение върху бизнеса. Върху работоспособността да, но обикновено служителите свикват, каза Иван Табаков.
Припомняме, че България въвежда лятното часово време през 1979 г. То продължава до 4 часа в последната неделя на октомври. Тогава часовникът трябва да се премести с час назад, или обратно в 3 часа.
Общо 119 държави по света местят стрелката на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят - Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.

Деян Михайлов
 

Коментари

Новини Варна