IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
15:09 | 28 октомври 2014
Обновен: 10:59 | 29 март 2024

Експерт: Туристическият сезон става все по-къс

Кадри бягат в чужбина за повече работа и пари

По материала работи: Деян Михайлов
Експерт:  Туристическият сезон става все по-къс

Туристическият сезон става все по-къс, което е лошо за бизнеса. Това алармира пред вестник „Черно море“ доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Експертът допълни, че голяма част от хотелите край града ни са затворили. Лошото е, че прекрасни СПА центрове не работят точно сега, каза доц. Маринов.

Преди години в студените месеци тук идваха туристи от Норвегия, Финландия, Русия. Те се възползваха от прекрасните ни балнеологични центрове, днес за съжаление не е така, обяви експертът.

Той твърди, че явно собствениците на хотелите са преценили, че е по-добре да стоят затворени, вместо да работят в този момент.

Късият туристически сезон носи негатив и на кадрите, които работят по хотели и ресторанти. Хората предпочитат да отидат да се трудят в други държави, където сезонът е по-дълъг, заплащането по-добро, разкри Стоян Маринов.

За да удължим туристическия сезон е необходимо много и комплексна работа. Нужно е да се намери начин да се субсидират чартърни полети, за да може да идват туристи и извън активния летен сезон, смята Маринов.

Той припомни, че преди време е имало идея общината да плаща незаетите места в чартърните полети към Варна. По този начин дори и малко на брой, ще идват туристи и ще се удължи сезона. Сега няма кой да ги превозва, тъй като незаетите места са повече от заетите в самолета и за компаниите не е изгодно пътуването.

Оказа се, че общината не може да субсидира въпросните незаети, тъй като ще наруши европейски норми, каза Стоян Маринов.

Той очаква за студентския празник 8 декември, както и за Коледа и Нова година да отворят поне 10 хотела край Варна.

Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна