IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
14:28 | 31 октомври 2014
Обновен: 11:04 | 29 март 2024

Двама души тормозят цял блок във "Владиславово"

Съседите твърдят, че от години са подложени на непрестанен стрес

По материала работи: Златина Добрева
Двама души тормозят цял блок във "Владиславово"

Жители на цял жилищен блок във Варна се оплакаха от двама свои съседи. Хората твърдят, че от години са подложени на непрестанен тормоз заради агресивното им и опасно поведение. Според разказите им единият човек, който е с психично заболяване, хвърлял телевизори и други големи предмети през балкона. Потърпевшите многократно подавали сигнали до общината и до полицията, но нито една институция, оказва се, не може да разреши проблема, предаде Нова тв.
Блок 18 във варненския квартал „Владислав Варненчик" е на пръв поглед обикновена жилищна сграда. Обитателите ѝ обаче разказват, че зад стените ѝ живеят като в психо-трилър заради тормоза от двама свои съседи.
За единия от проблемните мъже е ясно, че е болен от шизофрения и не си пие редовно хапчетата. Злоупотребява с алкохол и става агресивен. В апартамента му няма ток, вода и мебели. Не е чистено от години.
Над апартамента на Иван живее Пламен, който - по думите на съседите му, е алкохолик от 15 г. Жилището му е отворено, вътре има купища с боклуци, неизмити съдове и запушена тоалетна - причини за непоносимата миризма, която се носи в целия вход.
Хората са писали жалби до всички институции. Редовно се обаждат и на полицията, щом психично болният Иван стане агресивен. Правомощията на полицаите обаче позволяват само да го заведат в психиатрична болница, откъдето не след дълго го пускат. От общината твърдят, че те също са с вързани ръце.
„Трябва съгласие на роднина, за да бъде настанен в психиатрия. Там пък няма места, настаняването в такива домове за умствено изостанали възрастни хора граничи с невъзможното. Модерните и частните хосписи, които работят са на едни твърде сериозни и непосилни за българския стандарт цени", коментира кметът на район „Владислав Варненчик" Неделчо Михайлов.
Двамата мъже нямат роднини, които да се интересуват от тях, а съседите им нямат право да искат трайното им настаняване в специализирано заведение. За хората в блока това е Параграф 22. Или трябва да се примирят, или да се изнесат.

Коментари

Новини Варна