IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
10:26 | 12 септември 2017
Обновен: 15:53 | 24 април 2024

Носител на Оскар ще оценява филми във Варна

130 заглавия попаднаха в селекцията на XIII издание на Световния анимационен фестивал

По материала работи: Слав Велев
Носител на Оскар ще оценява филми във Варна

Носител на “Оскар” ще бъде част от журито на Световния фестивал на анимационния филм Варна 2017 . Това е Александър Петров, отличен за руско-канадската продукция по Хемингуей „Старецът и морето“, съобщи директорът на фестивала проф. Анри Кулев в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Иван Барбов.


130 заглавия попаднаха в основната селекция на XIII издание на Световния фестивал на анимационния филм Варна 2017. Те са подбрани от 1200, разкри Филмите ще се състезават в категориите късометражни, детски, студентски, сериали и дългометражни. Във всяка от тях ще бъдат определени победителите, ще бъде излъчен и носител на “Гран при”. „Селекцията показва каква е на практика реколтата през последната година на световната анимация. Включили сме филми от 30 страни. Опитваме се да постигнем паритет между американските и европейските продукции“ – допълни Анри Кулев. 


В категорията на дългометражните филми са включени 7 филма, сред които има и два български. Родните заглавия в общата селекция са 13. Сред тях е и филмът на дебютантката Силвия Иванова – млада аниматорка, която току-що е завършила образованието си. 


“Фестивалът ни е на много високо ниво. Провеждането му е свързано с много работа през цялата година не само във връзка със селекцията, но и по повод обезпечаването на работилниците и другите прояви от съпътстващата програма. Той има важна роля, тъй като се опитва да закрепи мястото на българската анимация в световен мащаб, а тя е свежа и жива, но ако не се борим със зъби и нокти, никой няма да се сети за нас“, обобщи Анри Кулев. 


XIII издание на Световния фестивал на анимационния филм Варна 2017 ще се проведе от 13 до 17 септември. Домакин на проявата отново е ФКЦ. 


„За няколко години успяхме да привлечем младата публика във Варна. Традиция станаха анимационните работилници, които се провеждат от водещи имена в световното изкуство“ – подчерта Анри Кулев. Последните две години анимационните работилници се ръководеха от Карин Миралес и Симон Медард. Домакин на проявата беше галерия „Графит“. В тях се включиха и деца в неравностойно положение, подпомагани от фондация “Св. св. Константин и Елена”.


Според директора на фестивала проявата е изпълнила основната си мисия и това е постигане на стабилност. Това, което не е реализирано, е осигуряване на сериозен пазар, но върху това влияние оказват редица съпътстващи фактори, като нивото на телевизията, кинематографията и политиката на спонсорите. 


По същество Световният фестивал на анимационния филм във Варна е държавен. Провеждането му се подпомага основно от Министерството на културата през неговия подизпълнител - Националният филмов център. Проявата се подкрепя също от Външно министерство и от община Варна. 


Полина Петрова
 

Целия разговор в студиото на Сутрешния блок на телевизия Черно море, вижте тук:

"Щрихи от утрото" (11.09.2017) - Какво е бъдещето на родната анимация?
 

 

Коментари

Новини Варна