IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:27 | 4 ноември 2014
Обновен: 09:41 | 20 април 2024

Уреждат пенсионерските клубове в общинска наредба

Предложението е на кмета Иван Портних

По материала работи: Златина Добрева
Уреждат пенсионерските клубове в общинска наредба

Дейността на пенсионерските клубове във Варна да бъде уредена в отделна общинска наредба, предлага кметът Иван Портних. Така средищата за представителите на третата възраст в града ще имат статут на форма за социална интеграция.
С настоящия нормативен документ се уреждат организацията, дейността и финансирането на клубовете на пенсионерите. Част от текстовете, залегнали в нея, гласят, че клубовете се учредяват на териториален принцип – за отделните райони на Варна и съставните кметства. Те имат за цел да съдействат за поддържане на социалните контакти и активното дълголетие на пенсионерите. Клубове се откриват, закриват или преместват само с решение на Общинския съвет по предложение на кметската администрация. Средищата трябва да са достъпни за всички пенсионери в града. Разходите по поддръжката на клубовете за осветление, отопление, вода и ремонти са изцяло за сметка на община Варна. Във всеки клуб ще се назначава уредник на граждански договор. Неговите функции и задачи ще бъдат определени с Правилника за вътрешния ред на клуба. Клубовете организират и провеждат дейности и мероприятия съобразно интересите и възможностите на членовете си в областта на културата, здравеопазването, социалната сфера, образованието, спорта и туризма и др.

Коментари

Новини Варна