IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
16:10 | 3 октомври 2017
Обновен: 15:33 | 30 април 2024

Български и румънски министри се срещнаха в “Евксиноград”

Подписани бяха редица споразумения в пет области

По материала работи: Борис Проданов
Български и румънски министри се срещнаха в “Евксиноград”

Българското и румънското правителство проведоха съвместно заседание в резиденция "Евксиноград" край Варна. Подписани бяха двустранни документи в областта на транспорта, енергетиката, труда и социалната политика, вътрешните работи и икономиката.

 

 

Двете страни подписаха пет споразумения за сътрудничество, между които договор за аварийна доставка на електричество при евентуални кризи, предоставяне на убежище на бедстващи кораби, както и спогодби в сферата на икономиката и социалните дейности.

 

Бойко Борисов отбеляза главните акценти, а именно изграждането на инфраструктура и съответно мостове или хидроенергийни съоръжения. Три големи проекта трябва да се реализират приоритетно, уточни Борисов. Сред тях са новият мост Русе - Гюргево, който да облекчи бизнеса и туризма, Никопол – Турну Мъгуреле, по който е възложено проучване колко би струвало изграждането на мост, жп линия и скоростен път, както и магистралата Констанца – Варна – Бургас с дължина 200 км.

 

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че трафикът между двете страни ще се улесни и засили чрез изграждането на новите съоръжения, а толсистемата, която следва да бъде изградена, ще даде възможност за привличане на инвестиции и изградените мостове да се изплащат посредством таксите.

 

Българският премиер добави, че по-нататъшното развитие на общоевропейските коридори IV, VIII и X е предпоставка за постигането на инфраструктурна свързаност, включително със страните от Западните Балкани. По думите му това е от съществено значение за постигането на конкурентоспособност и растеж.

 

„Председателството на България в ЕС е важен момент и имаме редкия шанс след нас да бъдат Австрия и Румъния и темата за Дунавската и Черноморската стратегия може да придобие реални измерения“, добави Борисов.

 

Премиерът акцентира върху сериозната работа за диверсификация на енергийните доставки не само по оста Север - Юг, но развивайки и хоризонталните енергийни връзки. Като ключов елемент той посочи изграждането на газовия хъб „Балкан”.

 

Борисов изтъкна и въпроса за вътрешната сигурност на Европейския съюз чрез укрепване на неговите външни граници, подчертавайки в тази връзка важността от бързото присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство. Премиерът отбеляза и значението на балканското сътрудничество в рамките на ЕС, както и европейската перспектива за държавите от региона.

 

„България и Румъния заедно са влезли в ЕС, исторически сме на едно и също място, оценка сме получили от най-високите инстанции в Европа и продължаваме да работим заедно по темата Шенген“, добави министър-председателят.

 

Румънският премиер Михай Тудосе определи срещата във Варна като много ползотворна и специално акцентира на откриването на ново ГКПП, което е в интерес на гражданите и на двете страни. Тази среща ще остане в историята на двете държави, отбеляза Тудосе и изрази увереност, че двустранните контакти ще продължат да се провеждат регулярно.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна