IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
15:37 | 24 октомври 2017
Обновен: 00:25 | 4 май 2024

Варна става един от новите 30 дигитални хъба на Европа

В процес на създаване е инвеститорски фонд от бизнес ангели, който ще подпомага развитието на младите предприемачи

По материала работи: Борис Проданов
Варна става един от новите 30 дигитални хъба на Европа

Варна става един от новите 30 дигитални хъба на Европа. Това съобщи в студиото на тв „Черно море“  Димитър Василев, председател на „Български бизнес форуми“.

 

Какво е необходимо, за да се превърне морската ни столица в едно от хранилищата на цифрова информация на Стария континент и какви са изводите от международното технологическо събитие innowave 2017, което се проведе  в града, разясни Димитър Василев.

 

„Дигиталният хъб е център, обединяващ университетите, както и водещи индустриални и дигитални компании с идеята да подпомогнат местния бизнес да се дигитализира, за да бъде глобален и конкурентоспособен. При един изцяло дигитализиран бизнес нещата се случват много по-бързо и лесно. Не съществува зависимост от местна инфраструктура или от ситуации, случващи се в страната. Много лесно се работи, когато си глобален. Дигиталният хъб ще спомогне да се привлекат инвеститори, които развиват високоиновативен бизнес, а това от своя страна ще допринесе да се задържат младите хора в града“, увери Димитър Василев.

 

„Конференцията Innowave 2017 надмина очакванията ни. Имахме над 40 лектори от много страни, топлектори, които се занимават с дигитален маркетинг, фондове за рисков капитал от три континента, както и представители на големи международни компании. Гостите в залата бяха около 900, което също надхвърли очакванията ни и освен че слушаха лекции, успяха да създадат контакти, които да им помогнат да развиват бизнеса си.“

 

Димитър Василев разкри, че в процес на създаване е инвеститорски фонд от бизнес ангели, който ще подпомага развитието на младите предприемачи от Варна и Източна България. Първата селекция е предвидена за началото на 2018 г. „Ще бъдат селектирани 10 екипа, от които се надяваме поне 2-3 да бъдат финансирани.“

 

Той обясни, че бизнес ангелският клуб е организация, която подпомага стартиращи компании да наберат първоначалния си капитал, като не парите са най-важното в случая. Самите инвеститори освен с пари влизат и с експертиза, контакти и менторство. „В момента фондовете, които функционират в България, са на по-високо ниво и няма фонд, който да подпомогне стартиращите компании.“

 

Димитър Василев уточни, че вече има клуб на бизнес ангели, който функционира успешно в София и с който си сътрудничат.

 

„Имахме разговори и с част от лекторите по време на форума, които ни помогнаха да помислим в посока как клубът да не бъде локализиран само във Варна, а да бъде дигитализиран и глобален. Това ще ни даде възможност да привлечем инвеститори от цял свят и да промотираме проектите пред цялата ни контактна мрежа по света. Имахме ползотворни разговори и с инвеститори, които имат интерес да инвестират у нас”, разкри председателят на „Български бизнес форуми“.

 

Според Димитър Василев българите са родени предприемачи. „Видно как български компании успяват да реализират продукти на световно ниво. Имаме място на световната карта, необходимо е само да имаме повече вяра в себе си. Има добри предприемачи и добри компании, в момента трябва да се създаде инструмент, който да ги промотира по-добре навън, и да се реализират по-качествени проекти. Младите предприемачи са бъдещето на България и правим всичко това, за да не бягат хората навън, а да останат в страната и да реализират тук своите идеи, защото имаме всички предпоставки да бъдем дигитален хъб и световна дестинация“, коментира Василев и допълни, че в последните година-две се забелязва тенденция хората, напуснали България, да се връщат и да търсят съмишленици, за да помагат на младите предприемачи да реализират идеите си тук.

 

Той добави и че вече е планирано следващото издание на форума, което ще бъде на 19 и 20 октомври 2018 г. „Вдигаме нивото и ще положим усилия да имаме над 1500 посетители и над 50 лектори, като сме си поставили за цел да привлечем голяма звезда, лидер, основал много голяма световна компания“, разкри Димитър Василев.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

ИВАН БАРБОВ

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна