IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
15:15 | 9 ноември 2014
Обновен: 11:14 | 29 март 2024

Обявяват имот за неизползваем само след подпис на всички съсобственици

Към самата декларация не е необходимо да се прилагат документи.

По материала работи: Деян Михайлов
Обявяват имот за неизползваем само след подпис на всички съсобственици

Даден имот може да бъде обявен за неизползваем с цел плащане на по-малко такса смет, само ако всички негови собственици са подписали декларацията по чл.71, т.1 от ЗМДТ. Това посочват от общинската дирекция „Местни данъци и такси”. Декларацията се подава в случаите, в които един имот няма да се използва през цялата следваща година.

„Декларацията се подава от всички данъчнозадължени лица /собственици или ползватели/ или от упълномощен от тях представител. Декларацията трябва да съдържа подписите на всички собственици/ползватели/. Ако декларацията се подава за жилищен имот /къща, апартамент, вила/, задължително условие е, имотът да не е деклариран като „основно” жилище от собствениците /ползвателите/”,обясняват от дирекцията.

Съгласно § 1, т. 2 от Допълнителната разпоредба на Закона за местните данъци и такси, „основно жилище” е имотът, който служи за задоволяване на жилищните нужди на гражданина и членовете на неговото семейство през преобладаващата част от годината”, т.е. няма логика и да се декларира, че няма да се използва през цялата година.

Към самата декларация не е необходимо да се прилагат документи, но лицата трябва да знаят, че ще бъде извършвана служебна проверка от служителите на общинската администрация за сметките им за вода и ток.

След подаване на декларацията собствениците /ползвателите/ няма да бъдат напълно освободени от заплащане на такса битови отпадъци, а само на частта от нея, която е за сметосъбиране и сметоизвозване.

Коментари

Новини Варна