IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
15:56 | 10 ноември 2014
Обновен: 07:32 | 27 март 2024

Туристическият бранш иска по-малко сива икономика

Важно е да се подобри инфраструктурата до туристическите обекти, твърди Димитър Дичев.

По материала работи: Деян Михайлов
Туристическият бранш иска по-малко сива икономика

Искаме от новия министър на туризма Николина Ангелкова да намали значително дела на сивия сектор в нашия бранш. Това каза пред вестник „Черно море“ председателят на сдружение „Култура и туризъм на Североизточна България” Димитър Дичев.
Експертът бе потърсен, за да сподели очакванията си от новото министерство. Припомняме, че за първи път в най-новата история на България има министерство на туризма.
Според различни проучвания делът на сивия сектор в туризма е 30 - 32 %. Смятам, че с по-добър контрол тази неприятна тенденция може да се промени, категоричен е Димитър Дичев.
Очакваме от новия министър по-добро усвояване на  средствата от еврофондовете, както и подобряване на инфраструктурата до културно-историческите обекти, допълни експертът.
Задължително е също така България да инвестира много повече пари в реклама на туризма си, това ще доведе до по-голям брой почиващи тук, каза Дичев.
Радвам се, че туризмът най-накрая има министерство. Досега всеки говореше за това, а не се случваше. Нашият бранш осигурява 14 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, обясни Димитър Дичев.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна