IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
17:22 | 10 ноември 2017
Обновен: 05:44 | 28 април 2024

С какво се хранят децата във Варна?

Отговор на този и други въпроси в студиото на тв „Черно море“ дава д-р Божанка Георгиева, изпълнителен директор на „Ученическо и столово хранене"

По материала работи: Борис Проданов
С какво се хранят децата във Варна?

„Ученическо и столово хранене“ е дружество, ангажирано с ежедневното приготвяне и доставка на храна в общинските детски градини във Варна. Към момента дружеството извършва дейността си в 45 обекта с кухни, от които 40 се намират в детските градини и 5 в училищни столове. Осем от тези обекти са кухни-майки в които се приготвя храна за още 15 градини. Над 10 000 са децата, които се изхранват ежедневно с топла храна.

 

„Основната дейност на дружеството е ежедневно приготвяне на храна за децата от 2 до 7-годишна възраст, посещаващи общинските детски градини. Предлагаме топъл обяд и за ученици от първи до четвърти клас в пет училища: „А.С.Пушкин“, „Гео Милев“, „Н.Й.Вапцаров“, Математическата гимназия, „Ангел Кънчев“ и в момента сме започнали „проучвателно“ хранене в училище „Елин Пелин“. Порционът включва обедното меню, като родителите имат право и в повечето случаи избират тристепенното меню: супа, основно ястие и десерт. Предлагаме и подкрепителна закуска, която се дава в 10 ч. Обикновено тя включва сандвич и плод или плодово кисело мляко, като менюто задължително е съгласувано с родителското настоятелство и директора на училището. Освен това менютата се изготвят и съгласуват от инж.-технолог и специално назначен диетолог и са изцяло съобразени с нормативните изисквания, с приема на белтъци, въглехидрати и мазнини“, поясни д-р Георгиева.

 

Тя разкри също, че в изготвените менюта са включени и съвременни хранителни продукти не толкова традиционни за българския пазар, като броколи и елда, нахуд, киноа. Освен, че са безглутенови, те са съобразени и със съвременните тенденции по отношение на предпазване на децата от хранителни алергии.

 

Д-р Георгиева посочи за съществуваща наредба, която забранява определени храни, в това число и вафли, да се предлагат в училищните бюфети и посъветва ако това се допуска родителите да подават сигнал в регионалната здравна инспекция, която извършва контрола върху асортимента, който се предлага там.

 

„Отпаднаха хранителни продукти, които не отговарят на БДС, не се предлагат пържени храни в нашето меню, има ограничения и по отношение на предлаганото месо. Можем да предлагаме само свинско, телешко и мляно месо. Съществува и забрана по отношение на количествата плодови захари, които трябва да присъстват в храната на децата и ние изцяло се съобразяваме с тези изисквания“, заяви д-р Геортиева.

 

Относно децата на специфичен хранителен режим – безглутенова и безказеинова диета, д-р Георгиева уточни, че към момента те са 104 на брой, в различни детски градини.

 

„Проблемът е сериозен. Община Варна е единствена в България в момента, която работи по програма, утвърдена през 2015г.  Програмата е предвидила и включва участието на специалисти от Медицинския университ и след като детето е прието в катедрата по „Гастроентерология“ и му е поставена диагноза протоколът постъпва при нас и се създава организация за храненето на тези деца.

 

Инициирахме и необходимостта от специализирана кухня, която да бъде именно за тези деца и по този начин ще се повиши качеството на приготвените диети. Общинският съвет и община Варна подкрепиха нашата идея, като за целта ни предоставиха стола в Математическа гимназия. От януари започва ремонт и се надяваме през втората половина на 2018 г. специализираната кухня да заработи. Идеята ни е през 2019 г. това да бъде предложено и за ученици от първи до четвърти клас, защото през последните години по данни на СЗО броят на децата с хранителни алергии нараства“, посочи д-р Георгиева.

 

Д-р Георгиева разкри, че дружеството вече разполага с два нови високопроходими автомобила, с които ще могат да бъдат безпроблемно обслужвани и крайните квартали „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“ през зимните месеци.

 

 

МАГДАЛЕНА ПЕТРОВА

МАРИАНА СТОЙКОВА

 

Коментари

Новини Варна