IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
14:03 | 12 декември 2017
Обновен: 21:22 | 10 май 2024

Деца помагат на деца в нужда

Благотворителна изложба по повод Рождество ще подредят малките художници от Варненската търговска гимназия

По материала работи: Борис Проданов
Деца помагат на деца в нужда

 

За шеста поредна година учителите и възпитаниците от Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски“ провеждат инициативата „Деца помагат на деца в нужда“ по повод Рождество Христово.

 

„Безкрайно съм щастлива, че имам такива ученици, които се вдъхновяват от митологията и това, което е оставено от предците ни“, заяви в сутрешния блок  на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов Валентина Владова – преподавател в гимназията.

 

 

Децата са се опитали чрез поезия, музика и цветове да изразят магията на празника. Това е започнало със задача да направят картички за Коледа. От тези коледни картички те са създали картини и така се родила идеята за изложбата „Рождество“.

 

„За тази година това е третата ни благотворителна изложба. Две направихме непосредствено преди Възкресение Христово“, разкри г-жа Владова.

 

„Самата кауза, това, че правим добро на други деца, ме накара да вложа труда си в нещо, което ще бъде добро“, сподели Ирена Георгиева, една от художничките, и отправи послание към всички „Да бъдем добри“.

 

 

„Съпричастна съм към другите деца и нищо не ми костваше да направя нещо малко за благотворителната инициатива“, отбеляза скромно Цвета Тодорова, дала своя принос за изложбата.

 

 

И двете художнички са изобразили ангели на своите произведения, като разкриха, че това е така, защото символиката на ангелите е да бъдат пазители.

 

Ирена и Цвета през тази година са се включили и в младежки ораторски форум „Св. Климент Охридски“, като предмет на форума е била ролята и значението на християнството за съвременна Европа. „Да говориш по тази тема, е изключително сложно и се гордея с тях, че се осмелиха да говорят по нея“, отбеляза г-жа Владова.

 

Една от темите на Цвета е била за християнските ценности в съвременния живот и според нея те трябва да съществуват във всяко семейство.

 

„Да бъдем заедно, за да бъдем по-добри и да вярваме в чудото“, пожела по случай предстоящите празници Валентина Владова. Двете момичета също се обединиха около призива за повече доброта.

 

Благотворителната изложба ще се състои на 13 декември, сряда, от 18 ч. в храма „Св. Архангел Михаил“. Всеки, който желае, би могъл да се присъедини към инициативата, като се сдобие с шедьовър, създаден от малките художници. Средствата ще бъдат предоставени за деца сираци и деца с тежки здравословни проблеми.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

 

Целия разговор може да видите тук

 

Коментари

Новини Варна