IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
16:24 | 19 ноември 2014
Обновен: 06:16 | 20 април 2024

Две учителки представиха Варна в CERN

По материала работи: Златина Добрева
Две учителки представиха Варна в CERN

В CERN – Женева, се проведе първата Национална учителска програма за квалификация на учители по професионална подготовка от областта на образование „Техника“, организирана от Министерството на образованието съвместно с образователния офис в CERN. От ПГГСД ”Н. Хайтов” - Варна, в обучението участваха инж. Даниела Мантарова и инж. Петя Йорданова. Програмата на обучението бе подготвена от образователния офис в CERN, съвместно с Института за инженерни системи и роботика в БАН и с Националната астрономическа обсерватория и планетариум  “Николай Коперник“ - Варна. В продължение на 40-часовата обучителна програма те се запознаха с физиката на елементарните частици, въведението в ускорителите и тяхното бъдеще, откритието на Хигс бозона, машинния дизайн и CAD системите, медицинската физика и нейното приложение в съвременната диагностика и лечение. В програмата бяха включени и лабораторни упражнения с конструиране на мехурчеста камера за регистриране на космически частици.
Целта на образователната програма за учителите инженери е да предадат наученото на други свои колеги и ученици, с което да мотивират и подготвят следващите поколения инженери, физици, специалисти по електроника и информационни технологии и др.

Коментари

Новини Варна