IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
19:21 | 8 януари 2018
Обновен: 12:17 | 21 април 2024

78 патента са издадени в България през миналата година

Българите откриха надуваема снегоходка, йонизационен детектор за анализ на примеси в газове и др.

По материала работи: Деян Михайлов
78 патента са издадени в България през миналата година

78 патента са издадени в областите на машиностроенето, електрониката, електротехниката, химията и биотехнологията през 2017 г., сочи официалната статистика на Патентното ведомство.

С патент се защитава изобретение, някакво ново техническо решение, обяснява зам.-председателят на Патентното ведомство д-р Офелия Киркорян-Цонкова. Три са основните критерии за патентноспособност: изисква се представеното решение да бъде ново, да има изобретателска стъпка и да бъде промишлено приложимо.

Като пример за обществено значимо изобретение д-р Цонкoва посочи Брайловия екран, чийто патент е издаден на 31.01.2017 година. Изобретението ще помага на хора със зрителни увреждания при работата им с компютърната система Windows чрез създаването на текстoви и компютърен интерфейс. Всяко едно изобретение свързано с облекчаване подобряване стандарта на живот на хората, особено на хора в неравностойно положение или на хора с увреждания заслужава да бъде оценено като обществено значимо, казва д-р Цонкова. 

През изминалата година са издадени патенти за надуваема снегоходка, йонизационен детектор за анализ на примеси в газове, телематична система за дистанционно управляема краткотрайна изолация на пчелен кошер, информационна система за водачите на транспортни средства, включващапътен знак с предавател и приемащо устройство в автомобилите.

bnr.bg

Коментари

Новини Варна