IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
15:17 | 27 ноември 2014
Обновен: 14:40 | 17 април 2024

Правят фонд в помощ на пострадали от бедствия общини

Изграждането на автомагистрала „Хемус“ остава приоритет за кабинета

По материала работи: Лиляна Трънкова
Правят фонд в помощ на пострадали от бедствия общини

Подготвяме създаването на фонд, който солидарно да подкрепя пострадали от бедствия български общини. Това съобщи вчера във Варна регионалният министър Лиляна Павлова.
До коледните празници трябва да се изгради звено към фонда в министерството и да се създадат правила, по които то да заработи, информира още министърът.
България е изпратила заявка да й се отпуснат от ЕС 300 милиона евро заради бедствията, ударили страната през тази година. От въпросните средства обаче са били одобрени 10 милиона. Сега от тези пари ще се дава на всички пострадали населени места.
Автомагистрала „Хемус“ продължава да бъде основен приоритет за нашия кабинет. Заложено е в рамките на мандата трасето окончателно да се изгради, каза Лиляна Павлова.
Тя добави, че дори в момента да няма европейско финансиране ще започне изграждането със средства от републиканския бюджет.
През 2015 година ще има търг за изпълнител на Лот 1 и Лот 2 на автомагистралата. Индикативната им стойност възлиза на 185 милиона евро.
За участъка Шумен-Белокопитово били необходими 40 милиона лева, обяви Павлова. Там обаче ще се търси външно финансиране.
Регионалният министър обяви, че е нужна е реформа във ВиК сектора до 2017 година. Започваме верификация и разплащане на средства по европейските проекти, каза още министърът.
Павлова бе категорична, че в страната има готовност за зимното почистване на пътищата. След актуализацията на бюджета ще бъдат осигурени 13 милиона лева за борба със снега по пътните артерии на страната, добави министърът.
Лиляна Павлова обеща да бъде направено, каквото зависи от държавата, за да може Варна да бъде достойна Европейска младежка столица през 2017 година.

Коментари

Новини Варна