IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
17:03 | 28 ноември 2014
Обновен: 15:55 | 18 април 2024

Опасно се наклони оградата на Търговската гимназия във Варна, режат 11 дървета

Засега пряка опасност за учениците и преминаващите хора няма

По материала работи: manager
Опасно се наклони оградата на Търговската гимназия във Варна, режат 11 дървета

Оградата към бул. „Княз Борис Първи“ на варненската Търговска гимназия „Г.С. Раковски“, е опасно наклонена от известно време, алармира репортер на Moreto.net. Самата ограда, която не си знае годините, е напукана от всички страни, металните й части също не са пожалени.

Днес районът, обхващащ тротоара откъм единия вход на учебното заведение, бе опасан с ограничителни ленти. Наша проверка установи, че е бил подаден сигнал от гражданин, който забелязал странния наклон на оградата. Лентите се поставят отново почти всеки ден, защото злосторници ги крадат през нощта или просто ги късат.

Причината за странния вид на оградата не е само в това, че тя е на стотина години. Това обясни директорът на професионалното училище Калина Попстефанова, която е на поста от 1 септември. 

Ще трябва да бъдат отсечени вероятно 11 дървета в двора на гимназията, за да се реши проблемът, обясни директорката. По нейни предположения преди години неизвестно кой лесовъд е позволил там да бъдат засети бързо растящи видове с плитки корени. Сега дърветата са 15-метрови и техните коренища са плъзнали и са разрушили не оградата, но и асфалтовото покритие в двора. Те ще трябва да бъдат изрязани и изкоренени и процедурата няма да е лесна, обясни Калина Попстефанова.

От гимназията вече са изпратили писмо до кмета Иван Портних, с което искат разрешение за премахване на дърветата. Това ще стане след оценка на еколозите, които ще се произнесат дали всички са обречени. Втората крачка е да се подготви компенсаторна програма, да се обяви обществена поръчка и да се избере кой да свърши работата. Надеждите са община Варна да реагира до Нова година.

Ще се наложи да се събори оградата на училището и след подготвяне на проект ще бъде изградена нова. Тогава ще стане ясно колко пари ще бъдат похарчени за всичко това, обясни директорката.

Засега пряка опасност за учениците и преминаващите хора няма, увери Калина Попстефанова. Всъщност цялата сграда на гимназията, вдигната преди 110 години, плаче за ремонт. Затова ще бъде подновена работата по проекта и за надстрояването, поне с един етаж. Сега там има две стаи, които би трябвало да се свържат с останалите. На втория етаж няма и вода. Основно ел инсталацията не е ремонтирана отпреди век, обясни директорката.

Ръководството е намислило и да възстанови чешмата в двора на професионалното школо, която е от 1888 г. От ВиК са открили източник за водоподаване към нея. Ротарианци пък са обещали да платят за възстановяването й. Историята на чешмата, описана в книгата на Иван Мичев „Старите чешми на Варна“, ще бъде обект на изследователска работа. За помощ е помолен Хаджи Ламбрин Сотиров, останалото ще свършат учениците. Да се разбере кой е бил багодетелят, поръчал изграждането й, се надява Калина Попстефанова, която обясни, че чешмата доста напомня като архитектура тази на ул.“Антим Първи“ , до Археологическия музей.

 

Коментари

Новини Варна