IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:53 | 26 февруари 2018
Обновен: 07:50 | 18 май 2024

Съдия изнесе лекция пред ученици от Търговската гимназия във Варна

По покана на ръководството на МГ „Д-р Петър Берон“ съдия Ганчева проведе над 100-минутен образователен урок и пред техни възпитаници

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

С образователен урок, изнесен от съдия Янка Ганчева пред повече от 50 единадесетокласници, за основния закон на страната ни Конституцията, за основните права и задължения на гражданите и президентската институция, за съдебната власт, според Конституцията на РБългария продължи серията от лекции на магистрати от Административен съд - Варна във Варненска търговска гимназия „Георги С. Раковски“. Съдия Янка Ганчева е магистрат с богат опит както в административното, така и в наказателното право. Това спомогна лекцията й плавно да премине към теми от практиката й на съдия, които пряко засягат ежедневието на младите хора – наркотиците. Каква е наказателната отговорност за разпространение, притежание и употреба на наркотици, какви видове наркотици има, какви са рисковете за подрастващите от тяхната употреба? - бяха допълнителните теми, които с голяма активност и интерес обсъдиха учениците с магистрата и затова лекцията премина далеч извън рамките на учебния час.

 

По покана на ръководството на МГ „Д-р Петър Берон“ съдия Ганчева изнесе над 100-минутен образователен урок и пред техни възпитаници, подкрепен  с множество примери от нейната практика за опасностите и последствията  от наркотиците.

 

Предстои да бъдат изнесени лекции по правни теми, които са актуални за младите хора и да се проведат обсъждания и кръгли маси както с още ученици от ВТГ, така и от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, и  СУ „Димчо Дебелянов“.

 

Припомняме, че образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” се реализира съгласно подписан 5-годишен договор между ВСС и МОН и Административен съд – Варна работи за втора поредна година по тази програма. Съдиите – Гергана Стоянова, Даниела Недева, Йова Проданова, Марияна Ширванян, Янка Ганчева  участват доброволно и безвъзмездно като лектори в програмата, с цел формирането на правна грамотност и култура у подрастващите, както и постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна