IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
19:17 | 7 декември 2014
Обновен: 00:24 | 11 май 2024

До края на декември сменяме личния доктор

Всеки здравноосигурен може да смени до 30 декември т.г. първоначално избрания личен лекар с друг

По материала работи: Юлиян Атанасов
До края на декември сменяме личния доктор


Всеки здравноосигурен може да смени до 30 декември т.г. първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор със Здравната каса. Това напомниха от НЗОК.
Формулярът за смяна (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор) може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК. Той е поместен в секция „Вие питате”. При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран от пациента. Това става по служебен път, а здравноосигуреният трябва да впише своите лични данни във формуляра.
От своя страна новоизбраният доктор трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Вписва се и датата, на която здравноосигуреният е направил новия избор. От тази дата пациентът може да ползва услугите на здравноосигурителната система и здравно обслужване от новия си личен лекар. Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка на пациента, като тя остава за съхранение у него, а номерът й се вписва в регистрационната форма за постоянен избор.
Здравноосигуреният трябва да предостави на новоизбраното GP извлечение с копия от медицинската документация. Те се изготвят от предишния личен лекар. Хронично болните пациенти предоставят на новоизбрания доктор за попълване своята рецептурна книжка.
Следващата смяна на общопрактикуващ лекар е през юни 2015 г.~

 

Коментари

Новини Варна