IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
09:24 | 6 май 2018
Обновен: 00:33 | 3 май 2024

Вход свободен във Военноморския музей във Варна днес

Подредена е специална изложба посветена на деня на храбростта

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

С вход свободен работи днес - 6 май, Военноморският музей във Варна по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия. В музея е подредена изложбата „Българската морска униформа – отражение на своята епоха“, която беше открита в петък - 4 май.


 

В експозицията са представени униформи на български морски офицери, подофицери и матроси и най-характерните елементи към тях. В нея са включени повече от сто предмета от фонда на Военноморския музей като сред тях са офицерският мундир с еполети от началото на ХХ век, принадлежал на лейтенант Георги Антонов и непоказвана до момента униформа на контраадмирал Иван Вариклечков.
 

 

Униформените облекла, аксесоарите към тях – пагони, наръкавни знаци, кокарди, колани, шарфове и др., и богатият снимков материал дават представа за развитието на българската военноморска униформа от създаването на флота през 1879 г. до наши дни. Флотските униформи отговарят на международно приетите норми и са част от общата моряшка традиция, а едновременно с това са специфична илюстрация на прехода от една епоха в друга и на влиянието на големите морски сили.
 

 

„Българската морска униформа – отражение на своята епоха“ може да бъде посетена до края на месец юли 2018 г.

 

С вход свободен и специална тематична изложба отбелязва 6 май и Националният военноисторически музей, чиийто филиал е музеят във Варна. 

 

За пръв път на празника посетителите ще могат да разгледат безплатно най-новата изложба "Враг/Приятел", която разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава - Турция, Русия и Германия.

 
В изложбата са експонати уникати - притежание на царските фамилии и свързани със събития и хора, чиито съдби са белязани от междудържавните отношения.
 
Посетителите ще видят фелдмаршалския жезъл на Фердинанд, връчен му от германския кайзер Вилхелм, сабя, подарена на престолонаследника Борис от неговия кръстник - руския император Николай Втори, знака на Временното руско управление и други.

 
Само на 6 май гостите на музея ще разберат какво е усещането да влезеш в кабините за управление на едни от най-знаковите експонати във външната експозиция, между които изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8, ракетен комплекс 2К 52 Фрог "Луна-М", както и да дегустират характерната за войнишката кухня боб чорба, приготвена от истински военен готвач.
 

Посетителите ще се насладят на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски и на филма "Помни войната 1915-1918. Първа част" с продуцент ВТК и копродуцент НВИМ.
 


 


 

Снимки от изложбата във Варна, вижте тук:

Българската морска униформа представят в изложба във Военноморския музей (СНИМКИ)
 

 

 

Коментари

Новини Варна