IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
09:52 | 12 декември 2014
Обновен: 04:37 | 24 април 2024

Транспортът най-много замърсява въздуха във Варна

Препоръчват ограничаване на автомобилното движение в центъра и изграждане на повече зелени площи

По материала работи: manager
Транспортът най-много замърсява въздуха във Варна

Автомобилното движение е основният виновник за замърсяването на въздуха в морската столица. Това сочи "Анализ на замърсяването на атмосферния въздух", представен на заседанието на комисията по "Опазване и възпроизводство на околната среда" към Общинския съвет в града.

 

За разлика от останалите големи градове в Североизточния регион голяма част от домакинствата във Варна се отоплява с електричество. Това допринася за намаляване на средния обем фини прахови частици, които варират между 20 - 30 микро грама в центъра на града, което не превишава нормата от 50 м/гр. През лятото концентрацията на високи прахови частици около входно-изходните кръстовища в града достигат рекордните 164 м/гр. 

 

Най-голямо замърсяване е измерено на територията на атмосферно-измервателна станция (АИС) "Батак", която отчита и концентрацията на фини прахови частици от Южна промишлена зона. Като цяло във Варна не се забелязва замърсяване от промишлени замърсители. В града замърсяването се дължи основно на автомобилния трафик и в по-малка степен на битовото отопление. 

 

Препоръките на екипа, изготвил доклада е да бъдат реализирани мерки за енергийна ефективност за намаляване на замърсяването от битовото отопление и ограничаване на трафика в централната градска част, изграждане на нови зелени площи и периодично отстраняване на наносите от колите около пътните платна.

 

Любомир Михайлов     

Коментари

Новини Варна