IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
12:39 | 12 декември 2014
Обновен: 00:07 | 17 април 2024

Спряха износа на ромски бебета от Варна

Новост в трафика на хора е сексуалната експлоатация на жени с умствена изостаналост

По материала работи: Ставри Таргов
Зам.кметът Тодор Иванов откри кръглата маса, която се провежда в хотел "Черно море" във Варна. Снимка Пламен Гутинов

През т.г. няма нито един случай на трафик на бременни жени с цел продажба на бебета в чужбина. Това съобщи Светлана Коева, директор на общинската дирекция “Превенции“ във Варна. Поводът бе кръгла маса на тема “Превенции на трафика на хора в ромска общност – добри практики и предизвикателства“. Такива случаи не бяха рядкост преди години, но сега липсват, каза още Коева, представяйки местната политика по предотвратяване на трафика на хора от ромската общност във Варна.

Тя посочи основните причини за съвременното робство, на което стават жертви хора от малцинствата. Сред тях са бедността, социалното изключване, ниската образованост, неграмотността, неумението да се търси работа, ранните бракове, проституцията и други.
Основната цел на трафика на хора от общността остава сексуалната експлоатация, подчерта Коева. Новото е, че нейни жертви стават все по-често жени с умствена изостаналост, с психични или психиатрични проблеми. Тези ромки са подложени на много жестока сексуална експлоатация.

На второ място е трафикът на деца за просия. През т.г. е регистриран само 1 случай. Не липсват и случаи на трафик с цел трудова експлоатация, но те също са рядкост.
По отношение на превенцията Коева призна, че е много трудно да се работи по проблема в ромската общност, тъй като повечето от потенциалните жертви осъзнават трудно, че проституцията и сводничеството са анормални явления. Трудността идва от това, че за някои най-древната професия е средство за физическо оцеляване.
В кръглата маса взе участие и Вероник Норт-Минка, аташе по междуинституционалните въпроси на посолството на Франция в България. В своето експозе тя подчерта, че нейната родна страна е осъзнала в дълбочина проблема и е успяла да се справи с него. И сега задачата е да се помогне и на България чрез финансиран от Франция проект. Неговата основна цел е жертвите на трафика на хора да стават все по-малко чрез повишаване на информираността по проблема сред най-бедните слоеве на обществото.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна