IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
12:57 | 12 декември 2014
Обновен: 13:07 | 14 април 2024

Частник поиска да купи подводница от общината

Трябва ли му някой от частите на подводната лодка

По материала работи: manager
Частник поиска да купи подводница от общината

Частна фирма е депозирала молба до кмета на Варна Иван Портних с искане да закупи двете нефункциониращи военни подводници - "Слава" и "Надежда". Това стана ясно от последното заседание на комисията по "Собственост и стопанство" към Общинския съвет в града.

 

Едната от подводните лодки "Надежда” вече бе продадена за скрап, а другата - "Слава" бе дарена на общината преди време с идеята тя да бъде превърната в музей на военното-подводно дело у нас.

 

Около 2,5 млн. лв. ще струва на местния бюджет превръщането на подводницата в музей. Това са показали предварителните разчети на общинските финансисти - средства, с които местната власт не разполага, припомниха общинските съветници.

 

От частната фирма предлагат да закупят подводната лодка, за да оползотворят някой резервния части и механизми. "Имайки предвид дългогодишния си опит в морското дело, Ви уверявам, че всичко останало е подходящо само за скрап и рециклиране", коментира в писмото си до кмета собственикът на акционерното дружество.   

 

"Историята на Варна и на военното подводно дело не е за рециклиране", възропта остро Станислав Иванов. Неговото изказване бе подкрепено и от останалите членове на комисията по "Собственост и стопанство", които единодушно отхвърлиха искането на частната фирма и обявиха желанието си за бъдещото превръщане на "Слава" в музей на военното подводно дело у нас.

 

Михаил Любомиров

Коментари

Новини Варна