IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
22:08 | 13 декември 2014
Обновен: 04:59 | 25 март 2024

Портних за отварянето на порта: "Царят дава, пъдарят - не!"

Кметът гневен на чиновници и институции

По материала работи: manager
Портних за отварянето на порта:  "Царят дава, пъдарят - не!"

Кметът на Варна Иван Портних коментира ситуацията около отварянето на част пристанище "Варна-Изток" за свободен достъп на граждани в социалната мрежа "фейсбук". Градоначалникът припомня, че на Никулден министър Ивайло Московски обяви, че в държавния бюджет за 2015 г. ще бъдат предвидени 12 млн. лева за пристанище Бургас - за доизграждане на Морската гара там. "Това стана при отварянето на Зоната за обществен достъп на пристанище Бургас. Варна има готов проект за отваряне на пристанището в зоната на Морска гара от поне 2 години. И - нищо. Стигнахме до класическата ситуация "Царят дава - пъдарят не дава"", гневи се Портних.

 

"Имаме одобрението на правителството да реконструираме и превърнем в зона за разходки и атракции първо и второ кейови места, върху които от години няма товаро-разтоварни дейности. В същото време срещаме отпор от чиновници и местни институции", коментира в профила си той.

 

"Пристанище Варна дава над 50% от приходите на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", а Бургас, а не Варна получават 12 млн. за Морската си гара. А сумата, необходима за Варна, е в пъти по-малка", заявява още градоначалникът. 

 

Портних припомня, че градът приключва една година с небивал ръст в броя на круизните кораби. "40 круизни кораби, които доведоха тук близо 25 000 туристи. Да, това е конюнктурно увеличение, заради ситуацията в Украйна. Но сега е моментът това от "случайност" да се превърне в трайна тенденция. Защото, без да подценявам Констанца, но какво имат да покажат на туристите там? Въпреки това посрещат над 100 пасажерски кораба годишно. Това са над 200 хиляди туристи. Пресметнете сами колко могат да похарчат тези хора за ден във Варна - в местните ресторанти, магазини, за таксита, автобуси, музеи и атракции. Естествено, че това, което Варна предлага като туристическа дестинация е повече от Констанца - Римските терми, Катедралата, Археологическият музей, Аладжа манастир, Побити камъни, Дворецът в Балчик, Музеят на мозайките в Девня, крепостта „Овеч" в Провадия и Мадарският конник, раннохристиянската църква в местността "Джанавара", манастирът в "Караач теке"... Имаме много неща, с които да заинтригуваме туристите, трябва само да им създадем условия да стигнат до тук", коментира кметът.

Коментари

Новини Варна