IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
12:56 | 8 юни 2018
Обновен: 14:20 | 28 април 2024

Проф. д-р Ирена Илиева „Словото на омразата“ трябва да се криминализира

Юридическото образование не обръща достатъчно внимание върху правата на човека, смята директорът на Института за държавата и правото при БАН

По материала работи: Слав Велев
Проф. д-р Ирена Илиева  „Словото на омразата“ трябва да се криминализира

„Словото на омразата“ трябва  да бъде криминализирано, смята директорът на Института за държавата и правото при БАН проф. д-р Ирена Илиева. Това е пропуск в нашето законодателство, а т.нар. „слово на омразата“ се лее от всякъде – използват го публични личности, медии, потребители на социални мрежи в интернет, допълни тя.  Според проф. д-р Ирена Илиева трябва да се вземат спешни мерки за законодателни промени, като вече е сформирана работна група. Тя подчерта, че въпросът е деликатен, тъй като трябва да се намери балансът между ограничаване на словото на омразата и гарантиране на свободата на изразяване. „Във всички държави от ЕС този проблем съществува. Аз съм член на европейската комисия срещу расизма и нетолерантността и някои от основните дебати по време на заседанията са насочени точно към „словото на омразата“. Различна е правната уредба в различните държави, няма единство по отношение на терминологията. Предстои организиране на семинари, в които да направим сравнителен преглед на европейските практики, за да се достигне до унифициране“ – каза още проф. д-р Ирена Илиева.

 


 

Директорът на Института за държавата и правото при БАН гостува във Варна по повод националната конференция „Защита срещу дискриминацията: правна уредба, проблеми и тенденции“, която се провежда в Икономическия университет днес. Институтът е съорганизатор на форума, заедно с Комисията за защита от дискриминация и катедра „Правни науки“в ИУ. В конференцията бяха изнесени 51 доклада на учени от цялата страна. „Наша обща задача е да работим за утвърждаване в българското общество на нетърпимост към дискриминацията и да заявим нашата ангажираност за гарантиране на принципите на равенство, солидарност и нетърпимост към формите на социална и лична изолация“ – подчерта доц. д-р Андрияна Андреева, ръководител катедра "Правни науки" в ИУ-Варна.
 

„Трудно е да се каже кои са най-често срещаните форми на незачитане на човешките права. Дискриминацията към жените е най-древна в исторически план, а най-значителна е тя в сферата на заплащането за труда им. Те получават по-ниско заплащане от мъжете за равен или еднакъв по стойност труд. Но това сякаш се възприема нормално, не се говори по въпроса, жените са склонни да приемат по-ниско платена работа, тъй като са майки и трябва да отглеждат децата си“ – коментира проф. д-р Ирена Илиева. Друг тежък проблем, за който не се говори често е домашното насилие. Това е деликатна материя, тъй като в казуса често са замесени и отношения вътре в семейството. „Има колеги, които успешно се борят с домашното насилие, стига жертвата да пожелае да потърси правна помощ, за да бъде наказан извършителят“, отбеляза проф. д-р Ирена Илиева.
 

От 900 до 1200 годишно са жалбите за дискриминация, които се подават средногодишно в специализираната комисия. Отделно са случаите на самосезиране и консултации, с които цифрата достига между 3000 и 6000 за година. За Варна преписките са около 35.

 

„Всеки, които счита, че е неравно третиран, има правото да се обърне към Комисията за защита от дискриминация, да подаде жалба или сигнал до нас и ние след това правим проучване, образува се производство пред Комисията, като тя след приключване на производството се произнася с решение, ако то не бъде обжалвано в 14-дневен срок, то влиза в сила и е задължително за страните. Нашите решения подлежат на съдебен контрол – т.е. могат да бъдат обжалвани по административен ред“ – поясни . доц. д-р Ана Джумалиева – председател на КЗД.
 

Проф. д-р Ирена Илиева от Института за държавата и правото при БАН също обърна внимание върху факта, че работата на Комисията за защита от дискриминация е успешна, но според нея има съществени пропуски в прилагането на законодателството по темата, тъй като съдилищата нямат особено усещане за важността на проблема.  Причината според нея е в юридическото образование, където има сериозен пропуск по отношение на обучението за правата на човека.


Полина Петрова
 

 

Коментари

Новини Варна