IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
16:29 | 11 юни 2018
Обновен: 03:18 | 10 април 2024

Д-р Ангел Кунчев: У нас се ползват точно тези ваксини, които са разпространени в Европа

За година само в 11 случая са установени нежелани реакции, отбеляза главният държавен здравен инспектор

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Националният имунизационен календар и изпълнението му през миналата година, както и проблемите и перспективите за развитие бяха дискутирани на среща във Варна. В нея участва д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.  На форума присъстваха специалисти, родители, настойници, представители на антиваксиналните движения и здравни медиатори. Дискусията откри областния управител Стоян Пасев.
 

„Аз също имам малки деца и съм заинтересован от тези ваксини и имунизации. Знаете, че в предния мандат имаше леко „заклащане“ в Министерството на здравеопазването по темата. Дали били годни ваксините или не… Така, че темата е супер интересна за всички, не само за нас. Все пак говорим за опазване на населението от всякакъв вид рискови фактори“, каза Пасев.
 

Един от основните проблеми, които вълнуват обществото, е свързан с това, че групи родители отказват да имунизират децата си поради страх от причиняване на увреждания. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира темата, като заяви, че това не е устойчива тенденция.

 


 

Има групи родители, които са повлияни от неточни и неверни и откровено лъжливи информации, най-вече в социалните мрежи и това е факт, каза д-р Кунчев. Те са съсредоточени предимно в големите градове. Нашите усилия са насочени към това да им осигурим фактическа, научно обоснована проверена информация.
 

В България се правят 2 млн. и 250 хил. имунизации и реимунизации всяка година. Миналата година са подадени 61 информации за нежелани реакции. От тях само при 11 е установено, че може да се търси връзка между ваксината и състоянието. Системата за съобщаване е максимално отворена и демократична, заяви д-р Кунчев.
 

Той коментира също, че няма друго лекарство в света, което да бъде толкова добре проверявано като ваксините, затова не бива да има притеснения. Контролът се осъществява от Европейската агенция по лекарствата, а в България се ползват точно тези ваксини, които са разпространени в Европа.


Емил Дамянов
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна