IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
15:04 | 27 юни 2018
Обновен: 20:30 | 11 май 2024

Нов център за подкрепа на деца със специални потребности започва работа във Варна

Социалната услуга е безплатна, набират се кандидати на възраст от 3 до 18 години

По материала работи: Слав Велев
Нов център за подкрепа на деца със специални потребности започва работа във Варна

Нов център за подкрепа на деца и младежи с комуникативни, поведенчески и емоционални нарушения или със затруднена адаптация в социалната среда, ще отвори врати във Варна. Социалната услуга е безплатна и в момента се набират се кандидати на възраст от 3 до 18 години. Вече са  записани 10, а общият капацитет на центъра е 20 места. Той е разположен на ул. „Иван Шишман“ 26, а телефонът за контакт е 0878 676477. В центъра работи екип от специалисти, в това число психиатър и психотерапевт, психолог и специален педагог, биофийдбек терапевт, логопед, ерготерапевт и педагог. След записването на желаещите ще бъдат назначение часове за първоначално обследване и преценяване на специфичните нужди на всеки. Съобразно тях ще бъде изготвена индивидуална програма и ще бъдат назначени необходимият брой часове със съответните специалисти. Ако кандидатите да бъдат записани в центъра имат вече някакви медицински документи от направени прегледи е добре да ги носят по време на обследването.

 

Целта на центъра е да окаже подкрепа на индивидуалното развитие на деца и младежи със специални потребности чрез развиване на техните социални умения и самостоятелност. Друга от задачите е да се извърши интеграция и превенция на рисковото поведение на представители от различни рискови групи.

 

Предвижда се както индивидуална работа с децата и младежите в центъра, така и групови занимания, които да съдействат за подобряване на самочувствието и снижаване на тревожността.  Ще се правят и консултации на родители, за да се подобри информираността им по отношение симптоматиката на децата им и формиране на яснота относно конкретното им състояние и прогнозите за тяхното развитие.


Полина Петрова
 

 

Коментари

Новини Варна