IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
11:43 | 29 декември 2014
Обновен: 04:17 | 24 септември 2023

Как да опазите дома си от крадци, ако ще пътувате за Нова година

Пазете портмонетата си в магазините и не оставяйте скъпи вещи в колите

По материала работи: Лиляна Трънкова
Как да опазите дома си от крадци, ако ще пътувате за Нова година

По Нова година голяма част от жителите на града ще предпочетат да посрещнат празниците с близки и приятели извън домовете си. Празниците за повечето хора са време за почивка, тържества, богати трапези и подаръци. Но празниците са и „работно време” за определен вид  „работливи” сънародници.

Добре е да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. В последните години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и компактната техника – видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

При напускане на дома за празниците парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. На първо място е важно да не са много хората, които знаят, че семейството ще отсъства от дома – колкото по-дискретно се изнесете, толкова по-добре. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване.

Ако жилището ще е празно само за една нощ,  оставете осветлението включено - тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи. При отсъствие за  няколко дни всички врати и прозорци  трябва да бъдат грижливо  затворени.

Добре е доверени съседи или роднини да наглеждат жилището и при забелязване на съмнителни лица по стълбите на сградата да се обаждат в полицията. И отново - в никакъв случай да не бъдат оставяни в дома големи суми пари и ценности!

Не забравяйте: Вашият дом е Вашата крепост, но опазването му се осигурява само със съвместни усилия. Никога не оставяйте ключовете от жилището на леснодостъпни места като например под черджето на вратата.

Не „канете” сами крадците у дома! Необходима е по – голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение.

Най-често се извършват кражби от апартаменти, в които има значително количество материални ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и ценности в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата. Доносниците на крадците са най-разнообразни. Затова пускайте колкото се може по-малко хора вкъщи.

Вилите, които сезонно биват обитавани от стопаните си или от техни гости, са друга атрактивна категория. Тук, характерно е, че те са по-отдалечени, нямат непосредствено близо съседи, намалява възможността престъпниците да бъдат заловени на място от по-рано пребрал се собственик.

Ако забележите съмнителни следи от взломяване или усетите подобно намерение, незабавно позвънете на тел. 112. Бъдете съпричастни и към своите съседи, защото никой не е застрахован.

Сигурност в магазините и търговските центрове

Приоритет в работата на варненските полицаи е противодействието на престъпления от рода на джебчийските кражби и кражбата на вещи, оставени без надзор.

С наближаващите Новогодишни празници хората, заразени с настроение и празничен дух, хората стават малко по-непредпазливи. Купуването на подаръци е приятно занимание, което трябва да донесе радост на всички и затова е важно да се положат максимални усилия за превенцията на джебчийските кражби. Въпреки че Коледа вече мина, много хора купуват подаръци за близки и приятели и за нова година. Затова полицията съветва да се вземат някои предпазни мерки:

Добре е да не се носят големи суми  пари, а  ако все пак се налага -  да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изоастря вниманието и интереса на джебчиите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали пробваме дреха, хапваме в заведение или просто сме седнали за почивка на пейка.

Полицейските служители напомнят на гражданите да бъдат предпазливи и при съхранението и ползването на банкови карти. Често срещана, но изключително неразумна практика е пин-кодът да бъде съхраняван в един и същ портфейл с банковата карта. При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки, достъпът до които е ограничен и са под денонощно видеонаблюдение. Така се намалява рискът от кражба на пари непосредствено след изтеглянето им или други възможни престъпления.

Бъдете предпазливи и не допускайте празничното настроение да бъде помрачено от кражба на телефон, портмоне или чанта. Нека отговорно посрещнем празниците и освен в претъпкания магазин да пазим вещите си и в претъпканите паркинзи за автомобили.

Сигурност на автомобила

Лаптопи, мобилни телефони, чанти с документи, авто CD устройства, навигационни системи и други скъпи вещи, оставени на видно място в автомобили, представляват често „обект на желание” за практикуващите особен род професии.

Не оставяйте в автомобила си на видно място скъпи вещи, кашони или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата преносими компютри, мобилни телефони, дипломатически куфарчета, дамски чанти и всякакви други, видимо скъпи предмети. Обект на престъпления са и навигационните системи. Не пропускайте да ги вземете със себе си, когато слизате от автомобила.

 

Коментари

Новини Варна