IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
21:39 | 16 януари 2015
Обновен: 22:53 | 18 май 2024

Животът в океана на ръба на масово измиране

Човешката дейност е променила самия начин, по който функционира планетата

По материала работи: manager
Животът в океана на ръба на масово измиране

Според нов анализ човечеството е на ръба да причини измиране на океанските организмите в огромни мащаби.

Хората причиняват безпрецедентна вреда на океаните и на живота в тях, твърди проучването, в което са събрани данни от стотици източници.

„Може би сме на ръба на масово измиране“, заяви Дъглас Дж. МакКоли пред „Ню Йорк Таймс“. Той е еколог от Калифорнийския университет в Санта Барбара и автор на новото изследване, което бе публикувано в списание „Наука“ този четвъртък.

Вредите все още може да бъдат поправени, но проблемите се ускоряват, заявиха учените.

Проучването е проведено, за да могат изследователите да получат цялостна картина на живота в океаните. Тяхното състояние, както и на видовете, живеещи в тях, се определя много трудно, тъй като проследяването на рибите и животните в моретата е по-сложно.

Анализът използва информация от разнообразни източници, от данни за фосилите до статистики за превозите на контейнери.

„За мен проучването представлява призив за действие да уеднаквим опазването на природата на сушата и в морето“, каза Лорън МакКленашен от колежа „Колби“.

Друго изследване, публикувано в същото списание в четвъртък, очерта девет различни граници на околната среда и каза, че планетата е преминала четири от тях. Това тласка света към „опасна зона“, според авторите.

Изменението на климата, загубата на биоразнообразието, промените в начина, по който използваме земята и променените биохимични цикли, отчасти в резултат на използването на торове - всички коренно са променили начина, по който функционира планетата, пишат авторите в „Границите на планетата: Направляване на човешкото развитие на една променяща се планета“. Промените дестабилизират сложните взаимодействия между хората, океаните, сушата и атмосферата, заявяват в научния труд 18 водещи международни изследователи.

Източник: The Independent, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна